Для зв'язку: [email protected]

Правопросвітництво та консультування жителів Золотоніщини з земельних питань

Правопросвітництво та консультування жителів Золотоніщини з земельних питань
11688 ПЕРЕГЛЯДІВ

У зв’язку з відкриттям ринку землі в Україні роз’яснення норм земельного законодавства набувають неабиякої актуальності. Багато українців є землевласниками та землекористувачами земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. З метою інформування громадян про новели земельної реформи, в рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», 17 серпня працівник Канівського бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Олена Васильченко здійснила виїзд до Прохорівського старостинського округу Ліплявської ОТГ. Фахівчиня провела семінар на тему: «Відкриття ринку землі в Україні» та консультування місцевих жителів з питань земельних правовідносин.


Під час заходу присутні землевласники та землекористувачі дізналися, що з 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасував мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.


«З 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільськогосподарського призначення зможуть лише фізичні особи-громадяни України. У перші два роки функціонування ринку землі одна фізична особа зможе придбати тільки 100 га землі. А з 2024 року сільськогосподарські землі зможуть купувати і юридичні особи з обмеженням до 10 тисяч гектарів», - повідомила Олена Васильченко.


Іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи отримають право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення лише у тому разі, якщо українці проголосують за це на референдумі. Будь-які іноземні громадяни навіть після прийняття схвального рішення на референдумі не зможуть придбати земельну ділянку, якщо вона розташована ближче 50 км від державного кордону України.


Важливо! Розрахунок за купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення може відбуватися лише в безготівковій формі. До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення не може бути меншою їх нормативної грошової оцінки. У разі відсутності у покупця документів, що підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за які купується ділянка, її продаж буде заборонено. Купувати можливо лише приватні ділянки. Землі державної та комунальної власності не підлягають продажу.


По завершенню заходу у приміщенні Прохорівського старостату функціонував консультаційний пункт доступу до правової допомоги, під час роботи якого громадяни мали змогу отримати юридичні консультації щодо земельних та інших правових питань.


Якщо у вас виникають будь-які запитання щодо земельних правовідносин звертайтеся до системи надання безоплатної правової допомоги. Правову консультацію можливо отримати за номером 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів), а також звернувшись до місцевих центрів та бюро безоплатної вторинної правової допомоги (контакти на сайті системи) або скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».

Теги: земельні питання,юридична консультація,Золотоноша,Черкаси,безоплатна правова допомога

Послуги

Мої відео