Для зв'язку: [email protected]

Тарас Грень: Що робити, у разі пропущення строків прийняття спадщини

Тарас Грень: Що робити, у разі пропущення строків прийняття спадщини
318835 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до ст. 1216 - 1223 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
Спадкування здійснюється:
за заповітом
за законом.
Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.
Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Згідно з ч.1 ст. 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини.
У спадкоємця, який пропустив строки для прийняття спадщини, є два шляхи вирішення цієї проблеми:
з письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.
подати позов до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.
Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Це зокрема: тривала хвороба, перебування тривалий час за кордоном, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України.
Якщо суд вважатиме причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними і позов буде задоволений, спадкоємцю буде призначений додатковий термін (період) протягом якого йому слід звернутися в нотаріальну контору і подати відповідну заяву, після чого він буде вважатися таким, що прийняв спадщину.

Послуги

Мої відео