Для зв'язку: [email protected]

"В соціальних мережах здійснюється інформаційна атака": онлайн-вебінар з Катериною Тримою

"В соціальних мережах здійснюється інформаційна атака": онлайн-вебінар з Катериною Тримою
11209 ПЕРЕГЛЯДІВ

25 лютого за сприяння організації Smart Foundation відбувся онлайн-вебінар за темою "Інформаційний захист в соціальних мережах". В який спосіб доносити інформацію до людей, як уберегти персональні дані(номери телефонів, адреси, паролі банківських карток), як протидіяти інформаційним атакам в цифровому середовищі, про це та інше читайте далі.
Так, на онлайн-події кандидатка політичних наук, старша наукова співробітниця відділу взаємодії університетів та суспільства Інституту вищої освіти НАПН України Катерина Трима розповіла про загрози в мережі Інтернет, донесла до аудиторії правила поведінки в соціальній мережі та зокрема, повідомила, як адекватно реагувати у випадку зламу соціальних облікових записів.
Водночас вебінар був спланований не тільки для батьків чи викладачів, а й дітей, які є найбільш вразливою категорією кібербулінгу чи інших інформаційних атак. До того ж на онлайн-події можна було вдосконалити свої знання та перевірити наскільки ви обізнані у сфері безпеки цифрового середовища.
З психологічної точки зору, агресія в Інтернеті та в повсякденному житті пов'язана з потребою агресора стверджувати свою владу і контроль над іншою людиною. Агресору не достатньо просто переслідувати жертву. Він прагне діяти так, щоб жертва відчувала себе вразливою. Людині дають зрозуміти — вона жертва.
"В соціальних мережах здійснюється інформаційна атака. Інша назва онлайн-харасминг або кібербулінг. До того ж кібербулінг - це коли людина намагається образити вас словами, ненормативною лексикою. Кіберсталкінг більш небезпечний інформаційна атака, тому що цей вид не передбачає прямої образи. Кіберсталкінг — це коли людина за вами слідкує, переслідує. Спілкування з кіберсталкінгом може розпочатися приємним знайомством в профільній групі. Для початку людина виявляється дружньою та приязною. А потім намагається контролювати ваші дії", - пояснює Катерина Трима.
Дотримуючись правил профілактики, потрібно знати, що в соціальних мережах не можна додавати маловідомих вам людей або взагалі незнайомих. Це можуть бути люди з пустими акаунтами, які збирають інформацію про вас, щоб потім використати її в неприємний спосіб. Наступна модель загрози - "маскарад" або підміна особистості. Вас можуть сфотографувати, зробити фейковий акаунт та надсилати інформацію. В такому випадку спікер Катерина Трима рекомендує запитати про цей акаунт офлайн. Треба розуміти хто діє під ім'ям друзів або прикривається фотографіями в профілі соціальної мережі. Також може відбуватися злам персональних акаунтів в соціальній мережі. Тут варто дотримуватися правил: не робити простих паролей, не відкривати свою сторінку з чужих комп'ютерів.
Крім того, кандидатка політичних наук говорить, що якщо ваші соціальні облікові записи були зламані, то на вашу електронну адресу прийде лист щодо зміни пароля, хоча ви цього ніколи не робили. Крім того, ви не зможете зайти у свій акаунт, ви отримаєте рекламу, яка нагадує спам, в контактах з'являться люди, яких ви не знаєте, а контент, який ви не створювали, поширюється через ваших облікових записів.
Крім того, спікерка Катерина Трима наводить декілька правил поведінки в соціальній мережі. Зокрема, мовиться про те, що особистої інформації в мережі Інтернет не повинно бути багато. Заборонено робити будь-які дії на вашій чи іншій сторінці без вашої згоди (пости, коментарі, фото). Не варто створювати акаунти в кожній соціальній мережі. Вдосталь однієї платформи для спілкування з друзями чи колегами. Не флудити в соціальних мережах. Додамо, що кандидатка говорить, що не потрібно сприймати близько до серця все, що відбувається в соціальній мережі, ігнорувати, відправляти в бан, видаляти, не починати оффтоп за жодним обставин, шанобливо ставитися до всіх учасників дискусії, а перш ніж опублікувати пост на сторінці, його варто перечитати.
До того ж кібербулінг відбувається серед підлітків й цьому теж треба протидіяти. Залишати дітей сам на сам з цією проблемою не можливо.
"Ваша дитина не повинна боятися прийти до вас і сказати, що його/її в мережі ображають. Запорука розв'язання проблеми — відносини батьків та дітей, взаємоповага та довіра. Можна звернутися до вчителів або ж до кіберполіції", - рекомендує Катерина Трима.

Послуги

Мої відео