Для зв'язку: [email protected]

Українці мають жити в Україні

Українці мають жити в Україні
25852 ПЕРЕГЛЯДІВ

Станом на 1 квітня 2020 року чисельність громадян нашої держави становила 41 млн 830,6 тысяч, про це повідомляє Державна служба статистики. Цікаво, що за дослідженнями Інституту демографії та Національної академії наук України, до 2031 року населення України зменшиться ще до 39,5 мільйонів людей. Напевно дивно чути і бачити такі цифри, адже багато хто з молоді, школярів чи студентів пам'ятають, як у школі на уроці географії ще говорилось про населення України у 44-46 мільйонів, ще трохи старші громадяни скажуть про цифри у 53-54 мільйони.
То куди ж ділось стільки українців, невже справа лише у високій смертності та низькій народжуваності? Хотілося б сказати, що річ лише у цьому, проте проблема криється значно глибше. Так звичайно велика частка з цих мільйонів, це дійсно ті, кого уже немає серед живих. Причини тому різні- висока захворюваність (з огляду на останні події у світі), низька якість медицини, не достатньо високий рівень благополучия в цілому та інші.
Ще одна причина, як згадувалось вище- низька народжуваність. Постах питання- чому? Напевно однією з всіх та найголовнішою причиною є проста неспроможність батьків фінансово запезпечити своє дитя. Погляньте довкола, як важко зараз молодому спеціалісту знайти достойну роботу, з хорошою заробітньою платою, то що вже казати про громадян без вищої освіти. Молоді люди просто бояться, що не зможуть запезпечити гідне життя своєму малюку, адже добре розуміють, що бути батьками- це "справа не з дешевих". Звісно держава допомагає молодим батькам, але ця допомога не співмірна з цінами у державі.
Тому величезна кількість українців їдуть за кордон за пошуками кращого життя для себе та своїх дітей. Куди в основному їдуть наші громадяни і чому, наскільки гостро стоїть проблема міграції, який вихід із ситуації, спробуємо розібратися.
Переважна більшість українців їдуть до Польщі, Чехії, Німеччини, дехто обирає для себе Англію, комусь випадає щасливий білет до Америки. Чому Україна втрачає своїх громадян? Основна причина це нестача праці, люди їдуть у пошуках роботи, яка б добре оплачувалась. Одні самостійно приймають рішення виїхати за кордон, інші беруть приклад з сусіда, кума, брата. Велике щастя, якщо вдається знайти і справді хорошу роботу, яка тобі до душі, на якій тебе цінують та платять хороші гроші. Проте є дуже багато випадків, коли праця зовсім не з легких, але люди під тиском різних обставин змушені працювати, щоб заробити на життя.
Ті українці, яким пощастило добре влаштуватися за кордон, чи то в Польщі, чи то в Німеччині стараються дати краще життя і своїм дітям чи близьким. Кожен із вас чув історії про те, як чиясь мати чи батько давно виїхали на заробітки, а їх діти залишились на Україні з бабусями та дідусями (як це найчастіше буває). Коли діти підростають, батьки стараються забрати їх також за кордон для вступу в європейський вуз, або ж просто для навчання у школі. Для підлітків це дуже хороший шанс отримати якісну освіту та мати можливість працювати у будь-якій країні Європи. Є й такі молоді пари, що приймають для себе рішення залишитись жити за кордон, і вже тут створють сім'ї та планують життя.
То чи дійсно така сумна картина з кількістю населення України? Думаю не треба бути великим математиком, щоб побачити наскільки знелюднилась наша держава за такий короткий проміжок часу, і це, нажаль, не кінець еміграції. Але чи є вихід з такої плачевної ситуації, як державі втримати своїх громадян? Звісно з кожної ситуації є вихід, і проблема міграції також вирішується. Насамперед держава мусить забезпечити своїх людей робочими місцями, гідними зарплатами. Що це означає, мається на увазі, що коли молодий спеціаліст, який лише закінчив навчання та йде влаштовуватись на роботу, йому не скажуть, що "без досвіду роботи ми не можемо вас прийняти", навпаки, його візьмуть та допоможуть набути усіх необхідних навиків. Держава посприяє розвитку бізнесу, і тут ми не говоримо про заводи та ресторани чиновників, ми кажемо, що коли людина захоче відкрити якусь власну справу та вести її, відповідні органи, по типу податкової служби, санітарної та інших будуть сприяти відкриттю малого та середнього бізнесу, а держслужбовці зменшать податок на ведення власної справи і допоможуть фінансовою підтримкою бізнесмена-початківцям.
Здається це дрібниці, це всього пара речей, але саме вони є ключовими моментами, саме їх відсутність стає причиною того, що українець чи українка мають покидати рідну домівку та їхати за тисячі кілометрів, щоб заробити на життя, хоча могли б з легкістю жити та працювати у своїй державі, розвивати та підносили економіку своєї країни. Держава повинна дати людям можливість жити, а не виживати, тоді вирішиться і питання емігрантів, і демографічної картини в цілому.

Послуги

Мої відео