Для зв'язку: [email protected]

Екологи повідомляють: карта забруднення зони ЧАЕС сильно змінилась!

Екологи повідомляють: карта забруднення зони ЧАЕС сильно змінилась!
91685 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні Валентин Щербина розповів про нинішню екологічну ситуацію в країні. За його словами екологи вже починають хапатись за голову. Пожежі, які трапились на Україні у 2020 році спричинили дуже багато серйозних проблем. Ліси, які оточували зону зараження, й так не можуть впоратись із тим, що мають робити. Протягом довгого часу вони всмоктували в себе радіацію. Тепер вони не можуть самостійно функціонувати. Так ще й пожежі погіршують ситуацію: “Кожна нова пожежа формує нову карту забруднення, оскільки підняті у повітря радіонукліди розсіюються там, де раніше було відносно безпечно, де можна було здійснювати якусь господарську діяльність, можна було проводити туристичні маршрути – все це змінилося, і змінилося дуже серйозно. І буде змінюватися надалі, доти, доки не буде знайдено серйозне державне рішення, і не буде прийнято стратегічне бачення щодо майбутнього зони відчуження”.

Пожежі сильно нашкодили не лише атмосфері, а й всьому, за словами віцепрезидента Професійної асоціації екологів України “У результаті пожежі радіонукліди можуть потрапити не тільки до повітря, а й до лісової підстилки, ґрунт, до водних об'єктів. І вони вже потрапили у 2020 році, включилися в геохімічний цикл і мігрують, здійснюючи вторинне радіоактивне забруднення. І карти, які були, наприклад туристичні маршрути в зоні відчуження, застаріли”.

Протягом 1993-2020 року наша природа намагалась самостійно протистояти всім наслідкам тієї події. Проте навіть ті місця, які раніше були безпечними для господарства, сьогодні є непридатними для життя. Тож якщо держава не вигадає щось для покращення ситуації, то вже зовсім скоро радіація почне розповсюджуватись через повітря та землю.

Послуги

Мої відео