Для зв'язку: [email protected]

На обсервацію: робота бібліотек під час світової пандемії

На обсервацію: робота бібліотек під час світової  пандемії
194529 ПЕРЕГЛЯДІВ

Книга — мудрість людини. Відколи людина навчилася читати й писати, до рук взяла джерело знань — книгу. Книги відкривають нам мудрість, всесвіт, минуле та майбутнє. Вважається, що книга відтворює чудеса світу. І справді: прочитавши щось цікаве — людина творить, будує історії, пише майбутнє. Однак, і книги в наш час зазнають певних змін.
Covid-19 вніс свої корективи у різних культурних, мистецьких або ж суспільних напрямах. Відтак, кожен громадянин України та інших країн світі, же введений карантин, повинен дотримуватися певних правил. І як би нам не хотілося, але ми мусимо носити захисні маски, одягати рукавички та дотримуватися відстані. Культурна сфера також не є осторонь карантинних заборон. Так, бібліотеки змушені закривати двері для відвідувачів й наразі переходити на дистанційну роботу. Проте, як виявилося, в нашій країні знайшли інший вихід із ситуації. Наразі, до книг віднесли таку річ, як обсервація. Цей термін має декілька значень. Однак, в даному випадку мова йде про ізоляційно-обмежувальні та протиепідемічні заходи.
Як виявляється, навіть в період коронавірусу люди прагнуть читати. Тож бібліотеки змушені зараз працювати по-новому. Відвідувачів не так багато наразі, однак вони приходять, торкаються до книг в рукавичках, а коли беруть почитати, то книга відправляється не на поличку книгарні, а на обсервацію. А відбувається цей процес у такий спосіб: книгу запаковують у поліетиленовий пакет та віддають на тижневий протиепідемічний процес.
Бібліотеки, які працюють у звичному для себе режимі, на жаль, можуть наражати себе на небезпеку. Тому бібліотекарі, аби не контактувати близько з відвідувачами, огороджують своє робоче місце стільцями.
Нині, за словами столичних бібліотекарів, попит на українську літературу відійшов. Українці в рази менше читають, одна книга може бути на рік. Зараз громадян України захоплює література, яка допомагає вгамувати стрес, про медитацію або хороший сон.
Однак, є люди, які категорично не відвідують в період світової пандемії бібліотеки, проте прагнуть щось почитати. Для таких поціновувачів літератури є дистанційні ресурси з українською та світовою класикою
Електронна бібліотека Публічної бібліотеки імені Лесі Українки. Тут користувачі можуть натрапити на повнотекстові ресурси, музичні твори та інші оцифровані документи з бібліотеки. Мета даного ресурсу- збереження культурної спадщини.
Libraria. Надання доступу до великого масиву української періодики. В даному сервісі відскановано сторінки близько 200 видань на польській, російський, німецькій, українській тощо.
Україніка. Проект, створений Національною бібліотекою В. І. Вернадського. Мета- показати здобутки нації на різних континентах, якомога більше інформації про історію України.
Бібліотека української літератури- ресурс, де зібрано багато творів літератури. Тут відбувається популяризація культури мистецтва України.
Сайт "Відкрита книга" має на меті давати доступ до онлайн-книг. Примітно, що лише для тих, які стали суспільно-важливими.
Бібліотека українського мистецтва- це свого роду помічник для студентів культури та мистецтва. Тут можна знайти цікаві статті про українських художників, культурні ексклюзиви. Наповнення сайту- журнали та книги українського мистецтва.
Слухай- перший сервіс з надання доступу до електронних книг.
Тож, навіть у період коронавірус питання розвитку культурного надбання не стоїть перед українцями. Наразі, дотримуючись всіх протиепідемічних правил, можна відвідати бібліотеку і навіть потримати та полистати книгу. Але ж якщо боїтеся за своє здоров'я, надано багато сервісів електронного доступу для культурного та суспільного збагачення.

Послуги

Мої відео