Для зв'язку: [email protected]

Артисти в умовах українського шоу-бізнесу зі складною ситуацією авторського права

Артисти в умовах українського шоу-бізнесу зі складною ситуацією авторського права
200350 ПЕРЕГЛЯДІВ

Озирніться навколо себе. Вас оточують предмети інтелектуальної власності: картина на стіні, предмети вжитку, музичний твір звучить з телефону або створюється нова комп'ютерна програма. І все це робота якоїсь творчої особистості, яка покладає на це свій потенціал та вміння. Наприклад, над створенням кінофільму працюють режисери, сценаристи, оператори, постановники. А що вже говорити про самих артистів з особливою подачою тексту. Все це говорить про інтелектуальне авторство.
Створюючи композиторський твір, наносячи акварелі на полотно або ж навіть виконуючи роль на сцені автор впевнений, що його робота захищена авторським правом. Адже, мовляв, це ж я написав цю композицію або створив цю картину. То автоматично є автором даної роботи. Однак, сьогодні в сфері шоу-бізнесу авторське право не захищене. І гідним прикладом цього став нещодавний конфлікт, який виник на дні святкування Дня Незалежності. Під час концерту приуроченому цьому дню, авторські права групи "Океан Ельзи " та "Бумбокс" були порушені. Відтак, на святкуванні були використані музичні твори, які належать українським виконавцям у стилі попурі без їх відомостей. Лідер рок-гурту Святослав Вакарчук прокоментував цей інцидент з обуренням. Виконавець зазначив, що звісно їхню пісню могли використовувати у вільному доступі, однак, поки є живі члени рок-гурту, могли б і запитати дозволу.
Згідно Закону України "Про авторське право і суміжні права" музичний стиль попурі визначають як твір, що є творчим підбором, який імітує стиль інших виконавців. Також опираючись на статтю 21 цього закону, передбачено використання музичних творів для створення на їх основі інших творів в жанрі попурі без згоди автора. Але тут є она важлива поправка: використання композиції з обов'язковим зазначенням автора або людини, яка має авторські права на даний твір.
В даному випадку з групою "Океан Ельзи" вийшла форс-мажорна ситуація. Так, під час озвучення пісні та дати її створення, нічого не йшлося про автора композиції.
Тож тут є всі підстави стверджувати, що були порушені немайнові авторські права. Стаття 14 Закону України "Про авторське право і суміжні права" говорить, що на будь-якому публічному виступі використання музичного твору вимагає зазначення належним чином авторства, якщо це можливо. І так, практично можливо було сповістити на телебаченні імена авторів музичних творів, які увійшли до складу святкування Дня Незалежності.
Так як, дана обставина говорить про порушення немайнового авторського права- зазначення імені автора музичного твору на ТБ під час публічного сповіщення. Це дає право членам рок-групи звернутися до суду та вимагати справедливого вирішення конфлікту: компенсація або ж відшкодування моральної шкоди.
До речі, виконавці композиції також можуть позиватися до суду з приниженням їхньої честі та гідності. Адже, крім авторства, не було зазначено на святковому концерті й імен виконавців. Адже згідно з Законом України "Про авторське право і суміжні права" артист, який виконує музичний твір, є власником суміжних прав. Він теж повинен вимагати аби перед кожним публічним виступом зазначали його ім'я або псевдонім та не порушувалися немайнові права.
Отже, для автора авторське право є дуже важливим і гідне звучати. Тому в сфері шоу-бізнесу прикро усвідомлювати нехтування правилами Закону України про немайнові права. Що буде далі, і чи звертатимуться члени рок-групи "Океан Ельзи", " Бумбокс" до суду- право їхнє, нам залишається лише спостерігати. Однак хочеться, щоб вищі представники влади так само дотримувалися Закону України та не забували, що авторське право є галуззю інтелектуальної власності, творчим потенціалом певної особистості.

Послуги

Мої відео