Для зв'язку: [email protected]

Розтрата понад 19 мільйонів державних коштів: військова прокуратура викрила на Вінниччині злочинну групу

Розтрата понад 19 мільйонів державних коштів: військова прокуратура викрила на Вінниччині злочинну групу
28672 ПЕРЕГЛЯДІВ

Військовою прокуратурою Вінницького гарнізону Центрального регіону України викрито злочинну групу у складі 5 цивільних осіб, з яких одна наразі є діючим працівником поліції.

   За даними слідства, у грудні 2017 року керівник приватного товариства, його власник та фізична особа-підприємець разом з двома спільниками під час капітального будівництва (відновлення) дорожньої мережі охоронного периметру технічної території однієї з військових частин, дислокованої на Вінниччині, скористались службовою недбалістю командира зазначеної частини, який мав контролювати хід виконання робіт. Шляхом завищення обсягів та вартості виконаних робіт, а також службової підробки офіційних документів підозрювані привласнили 3,2 млн. грн, які були їм перераховані  військовою частиною.

   Крім цього, протягом червня-липня 2019 командир військової частини оплатив вказаним особам ще понад 15,9 млн. грн. бюджетних коштів у якості передоплати за фактично не виконані роботи. Отримавши  кошти, учасники злочинної групи в подальшому здійснили низку фінансових операцій з метою їх легалізації через фізичних осіб підприємців, діяльність яких згодом було припинено.

  

   Таким чином, протягом 2017-2019 років зловмисниками було привласнено бюджетні кошти на загальну суму понад 19 млн. грн.

   29.05.2020 підполковнику ЗСУ, командиру військової частини, повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 425 КК України, - недбале ставлення до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

   Організатору злочинної групи, одному із виконавців та двом пособникам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України – привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинене групою осіб; ще одному із виконавців - за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 ККУ, - привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене групою осіб, та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки.

   Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється слідчими ДБР, розташованому у м. Хмельницькому, за оперативного супроводження Управління СБ України в Вінницькій області.

   Санкціями вказаних вказаних статей Кримінального кодексу України,  передбачено покарання: для командира військової частини - у виді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років; для інших учасників злочинної групи - у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

Теги: Військова прокуратура,понад 19 мільйонів ,Розтрата державних коштів, Військова прокуратура Вінницького гарнізону,викрито злочинну групу,Центральний регіон України,командир військової частини,повідомлено про підозру

Послуги

Мої відео