Для зв'язку: [email protected]

П`ять мільйонів причин зробити щеплення від грипу просто зараз

П`ять мільйонів причин зробити щеплення від грипу просто зараз
174526 ПЕРЕГЛЯДІВ

Саме стільки людей щороку, за даними ВООЗ, важко хворіють на грип, до 650 000 чоловік — помирає. Знизити ці показники може тільки вакцинація, а не часник та вітаміни, запевняє завідувач кафедри мікробіології вірусології, імунології та епідеміології Дніпровської медичної академії Дмитро Степанський. 

Пік епідемії грипу, як правило, припадає на січень-лютий. Але рік на рік не схожий: може бути пізніше, може раніше.

Коли треба робити щеплення від грипу

На формування поствакцинального імунітету потрібно 2-4 тижні, тримається він приблизно 6-12 місяців. Тож для формування імунітету до початку сезону бажано зробити щеплення до кінця жовтня. Про це в програмі «Більше двох» розповів завідувач кафедри мікробіології вірусології, імунології та епідеміології Дніпровської медичної академії Дмитро Степанський.

«Ми рекомендуємо вакцинуватися до епідсезону, але є доказані переконливі данні, що навіть вакцинація під час епідсезону буде мати позитивний ефект».

Для кого грип небезпечний в першу чергу

Є штами грипу, які можуть протікати важко у всіх категорій населення. Але в першу чергу в групі ризику люди похилого, вагітні, маленькі діти і особи з хронічними захворюваннями, вродженим або набутим імунодефіцитом.

«Щеплення від грипу можна робити дітям від 6 місяців життя. Вагітні знаходяться в групі ризику важкого перебігу грипу, тому вакцинація для них дуже актуальна. Але після консультації з лікарем, який веде вагітність».

Деякі люди мають офіційні медичні протипоказання до вакцинації, наприклад, доказані алергічні реакції на компоненти вакцини, але вони можуть при цьому перебувати в групі підвищеного ризику виникнення ускладнень. 

«Щоб захистити їх, для нас важливо забезпечити досить високий рівень вакцинації здорового населення в цілому. У медицині це називається «колективний імунітет» — за людей з абсолютними протипоказаннями до вакцинації відповідальні здорові люди».

Чому треба не бояться щеплення від грипу

Головний аргумент противників щеплення від грипу — те, що воно є неефективним.  

«Вірус грипу є дуже мінливий. Щороку та щосезену ми, як правило, зіштовхуємося з новими штамами вірусу, але і вакцина оновлюється з тією ж періодичністю. Глобальна мережа — центри грипу ВОЗу — дуже пильно відстежує усі ці тенденції. Іноді вакцина може не захистити від самого захворювання, але вона знизить ризики і на 100% захистить від важкого перебігу хвороби, від летальних випадків і загрозливих для життя ускладнень. А саме цим грип і небезпечний, і страшний».

Ще деякі люди думають, що можуть захворіти від вакцинації або погано себе почувати. Дмитро Степанський пояснює, що не треба плутати «після» і «через»:

«Дуже часто ми пов‘язуємо якісь негаразди зі здоров‘ям з вакцинацією, але тут немає і не може бути причинно-наслідкових зв‘язків. Людина прийшла в поліклініку зробити щеплення, вона може заразитися від когось з пацієнтів. Може бути просто збіг, що людина зробила щеплення і захворіла. Але захворіти на грип від щеплення неможливо, тому що зареєстровані в Україні вакцини не живі, вони інактивовані».

Чи потрібно бути абсолютно здоровим перед щепленням?

Серед протипоказань до вакцинації — гострі порушення стану: гостре інфекційне захворювання, загострення хронічного захворювання, але як тільки стан покращується — можна робити щеплення, — запевняє Дмитро Степанський: 

«Якщо загальний стан дитини не порушено: немає ознобу, підвищення температури, загальне нездужання, теж можна зробити щеплення». 

Як відрізнити грип від ГРВІ та чи потрібно це робити самотужки. Як захиститись від застуд і що робити, якщо не вийшло. Яке лікування ГРВІ точно працює, а яке не більше, ніж маркетинг. Про все це детально дивіться в програмі «Більше двох».

Читайте також:

 

Послуги

Мої відео