Для зв'язку: [email protected]

Перша медична допомога дитині, що проковтнула хімічний засіб та отримала опіки

Перша медична допомога дитині, що проковтнула хімічний засіб та отримала опіки
39067 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли йдеться про хімічні засоби, які є практично у кожному домі, то навіть одного випадку неуважності чи недбалості батьків або родичів достатньо для тяжких наслідків здоров'ю дитини. Випадкове проковтування агресивних хімічних речовин призводить до опіків стравоходу. Лікарі НДСЛ "ОХМАТДИТ" розповіли про маленьких пацієнтів, які потрапляють в лікарню з цим діагнозом, чому необхідно зробити все можливе, щоб діти не мали доступу до небезпечних речовин та що робити батькам в першу чергу, якщо дитина проковтнула хімічний засіб.

Яскравий дизайн та етикетки різноманітних пакувань з хімічними речовинами приваблюють дітей. У групі ризику діти від 1 до 3 років, які вже стали досить активними, аби дістатися до небезпечної рідини. Наслідки від пиття такої речовини залежать від її агресивності, концентрації, кількості, віку дитини та її стану здоров’я.

Майже в кожного з нас є вдома 9% оцет, капсули для прання, батарейки, засоби для манікюру та педикюру, хімічні побутові речовини (різноманітні миючі засоби для очищення труб, плит, прання білизни тощо). Для дітей є також небезпечними популярні набори для юних хіміків, до складу яких входять хімічні реактиви, якими можуть користуватись та залишати в доступних для малечі місцях, старші брати та сестри. Є випадки, коли дорослі діти відчуваючи спрагу можуть помилково випивати агресивну речовину, яку батьки переливають та зберігають у пляшках від звичайних напоїв.

Щомісячно до лікарні госпіталізуються 15-20 дітей, які випили агресивну речовину та можуть мати такі прояви як слинотеча, біль та порушення при ковтанні, набряк слизової оболонки губ, осиплість голосу, млявість, нудоту та блювання, відмова від їжі та води, загальна слабкість, підвищення температури тіла, часте та поверхневе дихання. Дані симптоми не завжди можуть проявлятися. Якщо у батьків є підозра на вживання агресивної речовини — дитину необхідно доставити до лікарні.

Що робити дорослим в першу чергу:

·      Негайно викликати швидку, яка доставить дитину в стаціонар.

·      До приїзду працівників швидкої допомоги, дати дитині випити води або молока, сорбент. Спробувати промити звичайною водою ротову порожнину. У жодному разі самостійно не викликати блювання у дитини!

Усім дітям, які вживали агресивні рідини, обов’язково необхідне проведення ендоскопії (огляд гнучким ендоскопом стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки) для оцінки ураження слизової шлунково-кишкового тракту та вирішення подальшої тактики лікування.

Хімічні опіки стравоходу — одна з найтяжчих патологій дитячого віку, яка вимагає надання невідкладної кваліфікованої допомоги.
За період 2015-2017 роки в НДСЛ «Охматдит» було проліковано 698 дітей з діагнозом “хімічний опік стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки”. У 171 дитини були тяжкі опіки стравоходу (опік ІІ та ІІІ ступенів), які могли призводити до важкого запалення та в подальшому значного звуження стравоходу і потребували тривалого та дороговартісного лікування. Для відновлення прохідності стравоходу цим дітям необхідні постійні повторні госпіталізації в лікарню для проведення лікувальних маніпуляцій під наркозом. Діти, у яких були неефективні ці маніпуляції, потребували надскладних, довготривалих операцій.

Тому батьки мають вжити всіх запобіжних заходів, щоби захистити дитину від випадкового проковтування агресивних речовин.

Що робити, аби запобігти отруєнню дітей побутовими речовинами: https://goo.gl/oTBrZR

Автор: medicine-ukraine.info

Послуги

Мої відео