Для зв'язку: [email protected]

У Полтаві відзначають День пам’яті преподобного Паїсія Величковського

У Полтаві відзначають День пам’яті преподобного Паїсія Величковського
36186 ПЕРЕГЛЯДІВ

День пам’яті преподобного Паїсія Величковського цього року відбувається за участю Предстоятеля ПЦУ Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

27 листопада вранці він освятив пам’ятну дошку, яка присвячена історії Свято-Успенського кафедрального собору Полтави. Її розмістили на стіні храму, у ньому ж митрополит очолив святкову літургію, присвячену преподобному Паїсію Величковському.

Цей православний старець жив у XVIII столітті. Його служіння відбувалося в Україні, на Афоні, у Молдові.

«Він виховувався у Полтаві, його батько був предстоятелем цього прекрасного Собору, який був зруйнований, а тепер став із руїн, – розповів під час літургії митрополит Епіфаній. – Паїсій був зразковим монахом. Він відновив той інститут, який був втрачений – інститут старчества, тобто духовного наставництва старших ченців, які викорінили зі свого життя гріх. Він є світочем нашої Православної церкви».

Пам'ять про Паїсія Величковского на рідній землі почали відроджувати нещодавно – на початку нинішнього століття. Про це згадує одна із найактивніших парафіянок громади Свято-Успенського кафедрального собору Наталія Гранчак.

«Багато наших парафіян, мабуть, уже і не згадують – як це було колись без пам’яті про Паїсія, – говорить пані Наталія. – У храмі є ікона святого  з часточкою його мощів. До речі, цього року архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір знайшов в архіві в Києві нікому до того невідомий лист Паїсія Величковського. Він вже опублікований».

До приїзду митрополита громада готувалася заздалегідь. Про це розповіла заступник голови громади Свято-Успенського кафедрального собору Анастасія Рубан.

«Трохи підновили собор іконами Божої матінки,– говорить пані Анастасія,–  Кожного листопада ми відзначаємо День Паїісія Величковского. Він наш покровитель. Треба мені щось, я звертаюсь до нього із молитвою – допоможи мені у цьому немічному світі. Дивлюсь, мені Бог допомагає».

15 грудня виповниться рік, як на Об'єднавчому соборі в Софійському соборі Епіфанія обрали митрополитом Київським і Всієї України, першим главою Православної церкви України. За цей час він здійснив близько 85 різноманітних візитів. Цієї осені Полтавщину відвідав удруге. Його супроводжують архієпископи з багатьох регіонів України.

«Цього року ми запросили близько 10 таких осіб.– говорить Наталія Гранчак. – Ми завжди намагаємося запрошувати гостей з інших єпархій, областей, щоб вони могли знайомитися з історією Полтави, нашого собору і житієм Паїсія Величковського. Багато з них приїздять не один раз. Вони знають уже добре наш собор, наших парафіян».

Після завершення Божественної літургії у Свято -Успенському соборі Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній вручив полтавцям Благословенні грамоти.

Послуги

Мої відео