Для зв'язку: [email protected]

Чи можна змінити колаборанта? Пробація вважає — це можливо!

Чи можна змінити колаборанта? Пробація вважає — це можливо!
411598 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будь-яка підтримка ворога — це завжди удар по безпеці країни, її суверенітету та незалежності. Поведінка колаборантів зумовлена їхнім вихованням, родиною, оточенням та звичним світосприйняттям. Для зміни цих поглядів необхідно змінити їхні фундаментальні переконання. З цією проблемою зіштовхнулась пробація, коли почала працювати із такими засудженими. Адже колаборанти значно різняться від інших суб’єктів пробації. Їх злочини мають зовсім інші передумови та наслідки. Задля ефективної роботи пробаціонери шукали нові підходи, адаптації та шляхи впливу на осіб, засуджених за злочини проти основ національної безпеки України. 

Нині вже існують ефективні методи роботи з цією категорією засуджених, підтверджені як теоретичними дослідженнями, так і практичним досвідом Центру пробації. Зокрема, результати дослідження виявили певні соціально-психологічні характеристики колаборантів, які притаманні цій соціальній групі та були враховані під час формування рекомендацій щодо індивідуальної роботи з ними при відбуванні покарання на пробації.

Станом на серпень 2024 року серед засуджених за колабораційну діяльність є представники різних статей, віку, професій. Одна з них — Катерина (ім’я змінене) з Полтавщини. Жінці 53 роки, вона засуджена за статтею 436-2 КК України — виправдовування або заперечення збройної агресії рф проти України.

Жінка тривалий час розміщувала у забороненій російській соціальній мережі матеріали з проросійськими висловлюваннями. Оскільки завданням суду було не лише покарати правопорушницю, а й сприяти її виправленню, їй призначили умовне покарання. Кобеляцький районний суд також зобов'язав її перечитати Конституцію України й вивчити Гімн нашої держави, для прищеплення поваги та любові до своєї національної ідентичності. 

Сьогодні Катерина щиро кається у вчиненому, тому відповідально ставиться до виконання вироку. Проводячи соціально-виховну роботу із жінкою, працівники пробації залучили її до плетіння маскувальних сіток для Збройних Сил України. Нині Катерина чітко усвідомлює хибність своїх минулих дій та з радістю долучається до підтримки ЗСУ.

Працюємо разом задля безпеки нашої держави!

Теги: Центр пробації, пробація, колаборанти

Послуги

Мої відео