Для зв'язку: [email protected]

Уряд майже без змін. Проте ще більш лояльний до глави Офісу Президента.

Уряд майже без змін. Проте ще більш лояльний до глави Офісу Президента.
357612 ПЕРЕГЛЯДІВ

Український підприємець і громадський діяч Валерій Пекар написав у дописі в Facebook, що він не бачить ніякого великого перезавантаження уряду. "Я навіть маленького не бачу. Адже всі нові міністри вже давно в команді, жодного нового обличчя не з'явилося", — пише Валерій Пекар. 

Утім, нардеп від "Слуг Народу" Дмитро Гурін вважає, що нові міністри приходять з новим баченням і новими силами, оновлюють команди міністерств. Він вважає, що заміна половини уряду — не криза, а виправлення помилок і завершення кризи, яка тривала останніми місяцями та додає: "кожне призначення в уряді має логіку так само як заплановане злиття і розділення міністерств".

За словами ж голови партії "Народовладдя" Юрія Левченка, влада вирішила спробувати бодай частково заспокоїти суспільство імітуючи певні зміни в Уряді. "Але так, щоб "Віцепрезидент" Єрмак міг ще й паралельно скористатися зручною нагодою, щоб ще більше посилити свій і так величезний вплив", — пише він у соцмережі Х.

Він додає, що очільник ОП Андрій Єрмак фактично контролює Кабмін, утім йому цього недостатньо. 

Кулеба Олексій Володимирович — Вікіпедія

"Йому треба, щоб там було по максимуму саме безпосередньо "його людей". Так, віцепрем'єр-міністром - Міністром розвитку громад та територій став Олексій Кулеба. Це давній друг Єрмака, фактично його "права рука" ще з часів, коли Єрмак був "широко відомим у вузьких колах" власником величезної мережі МАФів в столиці", — пише голова партії "Народовладдя".

Видання Бабель писало, що після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах його радником став однокласник Кулеби Ігор Новіков, який пізніше й запропонував кандидатуру Олексія Кулеби на посаду департаменту благоустрою в КМДА. Єрмак запросив Кулебу на розмову. Про посаду тоді не йшлося ― радше це було знайомство. Далі був конкурс, у якому Кулеба переміг.

"Відколи Єрмак засів на Банковій, Кулеба встиг побувати і керівником департаменту благоустрою КМДА, і першим заступником голови КМДА, і головою Київської ОДА, і заступником Єрмака. А зараз цей "незамінний кадр" пішов у Кабмін", — зазначає Юрій Левченко.

Тоді як заступник Єрмака, його одногрупник Микола Точицький став Міністром культури та стратегічних комунікацій. На відміну від Єрмака, який після навчання на міжнародника пішов у ларьочний бізнес, Точицький все життя працював дипломатом. Утім, досвіду працювати у сфері культури він не має.

Ще один колишній заступник Єрмака, який отримав міністерську посаду —  Андрій Сибіга. Це, мабуть, найбільш обговорювана зміна посади, адже відповідей на питання "чому голову МЗС Дмитра Кулебу звільнили з міністерства" суспільство не отримало. Як вважає Юрій Левченко, Андрія Сибігу обрали на цю посаду не через досвід і знання, а саме через наближеність до Андрія Єрмака.

"Ще одна наближена до Єрмака людина - Віталій Коваль, який з посади Голови Фонду державного майна став Міністром аграрної політики та продовольства. Коваль має бізнес з одіозним "рішалою" Тимуром Міндичем - давнім другом і бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського, а також співвласника "Кварталу 95" Сергія Шефіра", — пише голова партії "Народовладдя".

Global Images Ukraine/Global Images Ukraine via Getty Images

А ось Ольга Стефанішина, яка має підозру від ВАКС по "справі Лукаш", вже була в Кабміні. Юрій Левченко вважає, що вона наближена до Єрмака людина. Вона суттєво посилила свої повноваження коли стала не лише віцепрем'єркою, а й очільницею Міністерства юстиції. 

"А оскільки саме Мін'юст є одним із "наріжних каменів" функціонування як уряду, так і виконавчої влади загалом, то Єрмак отримав ще один потужний важіль впливу", — зазначив Юрій Левченко.

Власне, як написав Валерій Пекар, це і є проблемою уряду. Тобто, не міністри. Серед них чимало сильних і відданих фахівців. А саме той факт, що Уряд не є центром ухвалення рішень, як має бути по Конституції. Поки ключові рішення ухвалюються деінде, Уряд залишається на других ролях. 

Послуги

Мої відео