Для зв'язку: [email protected]

Україна посилює співпрацю з Домініканською Республікою та Гватемалою

Україна посилює співпрацю з Домініканською Республікою та Гватемалою
394471 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна і Домініканська республіка домовились налагодити співпрацю на рівні Торгово-промислових палат для подальшого проведення бізнес-форумів і посилення двосторонньої торгівлі. Також під час зустрічі у Домініканській республіці Україна та Гватемала обговорили поглиблення двосторонньої економічної співпраці, зокрема, продовження роботи над укладенням Угоди про вільну торгівлю.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

У Домініканській Республіці відбулася інавгурація переобраного на новий термін Президента Луіса Абінадера. Це був перший візит української делегації у Домініканську Республіку за останні 22 роки, яку представляла Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

«Домініканська Республіка надійний партнер України і запрошення на інавгурацію Президента Луіса Абінадера — найбільше цьому підтвердження. Навіть у своїй інавгураційній промові Президент згадав Україну й те, що цінності миру для нього є основоположними. Тому він підтримав перший Глобальний саміт миру, тому системною підтримує Україну своєю політикою», — сказала очільниця мінекономіки.

Юлія Свириденко зазначила, що  Домініканська республіка має потенціал стати логістичним центром для українського експорту в регіон. Країна є другою державою в регіоні за обсягами імпорту з України. За підсумками минулого року товарообіг між нашими країнами досяг 38,73 млн дол. США, що становить 54% показника 2022 року. Позитивне для України сальдо склало 21,07 млн дол. США. А за перші 6 місяців 2024 року експорт вже склав 32 млн дол. США. 

Відтак, сторони домовились  налагодити співпрацю на рівні Торгово-промислових палат для подальшого проведення бізнес-форумів і посилення двосторонньої торгівлі. 

За словами очільниці мінекономіки, системна робота із країнами Латинської Америки і Карибського басейну дає системні результати. Так за результатами робочого візиту української делегації у Латинську Америку у травні, Аргентина стала членом Міжнародної коаліції із повернення українських дітей. Як йдеться у колонці Юлії Свириденко для Interfax, нині триває активна робота над організацією Саміту Україна-Латинська Америка.

Ба більше,  під час зустрічі у Домініканській республіці обговорили Президент Гватемали Бернардо Аревало та Перша віцепрем’єр-міністерка України  обговорили поглиблення двосторонньої економічної співпраці, зокрема, продовження роботи над укладенням Угоди про вільну торгівлю.

«Від моменту обрання Президента Гватемали торік у липні, ми активно ведемо роботу над продовженням системного покращення торгівлі між нашими країнами. Торік загальний обсяг зовнішньої торгівлі з Гватемалою склав майже 45 млрд доларів. Ми маємо потенціал для її посилення і безумовним фактором, який цьому сприятиме стане Угода про вільну торгівлю. Під час зустрічі домовилися продовжити роботу над її напрацюванням», — сказала Юлія Свириденко. 

«Гватемала чи не найбільш активно серед усіх країн Латинської Америки підтримувала Україну з моменту повномасштабної війни. Гватемала увійшла до кола країн-учасниць Міжнародної Кримської Платформи, увійшла до Основної групи зі створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії. Гватемала стала співавтором багатьох резолюцій «українського досьє», ухвалених ГА ООН у 2022-2023 рр., та позитивно проголосувала за всі ці резолюції. Країна взяла участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії та приєдналася до спільного комюніке за його результатами», — додала очільниця мінекономіки.

Як розповіла Юлія Свириденко, Гватемала активно бере участь у різних коаліціях на підтримку України, зокрема таких, як Саміт перших леді. Країна підтвердила свою участь у Саміті. 

Послуги

Мої відео