Для зв'язку: [email protected]

Як Україні вдалось стабільно пройти зиму – зі світлом і теплом

Як Україні вдалось стабільно пройти зиму – зі світлом і теплом
156491 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини», підсилення протиповітряної оборони та проведена наймасштабніша за всю історію України ремонтна кампанія на енергетичних об’єктах дозволили забезпечити стале проходження зими 2023 - 2024 року.

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

«Цей комплекс заходів дав результат: сьогодні ми можемо констатувати, що цю зиму ми прожили в стабільному режимі енергосистеми. Ми як проходили, так і завершуємо цей сезон – зі світлом  і теплом», — сказав очільник міненерго.

Він додав, що в межах ремонтної кампанії було проведено найбільшу за всі роки незалежності кількість як планових ремонтів, так і відновлювальних робіт на об’єктах, пошкоджених ворожими атаками. У результаті кампанії до енергосистеми було додано 2,2 ГВт потужності. Ремонти не припинялися на період ОЗП та триватимуть  і надалі.

За його словами, цієї зими ворог змінив тактику атак на енергооб’єкти.

«Обстрілюються прифронтові як об’єкти генерації, так і підстанції. І це відбувається щоденно. Якщо минулої зими ворог атакував енергосистему всієї країни з метою досягнути блекауту держави в цілому, то цієї зими вони атакують енергосистему певних регіонів, насамперед промислових. Тобто через енергетику намагаються вплинути на економіку, для того, щоб зупинити наші найбільші виробництва і відповідно вплинути на державу», — сказав Герман Галущенко.

Хоча, як зазначає міністр енергетики, відповідна тактика, як і попередня, не принесла росіянам очікуваних результатів – українська енергосистема працює стабільно.

Він також розповів, що синхронізація з європейською енергомережею допомогла Україні втримати енергосистему під час російських атак.

Герман Галущенко нагадав, що два роки тому – вночі 24 лютого 2022 – об’єднана енергосистема України, яка з радянських часів була пов’язана з енергосистемами росії та білорусі, від’єдналася від них і вийшла в запланований ізольований режим.

«І за три години після того, як ми від’єдналися і відключили останню лінію, почалася війна. Тоді росіяни не атакували масовано енергосистему, але у нас було дуже багато пошкоджень, тому що всюди відбувалися бойові дії», — сказав очільник міненерго та додав, що у ті дні Міненерго проводило щогодинні селекторні наради з представниками операторів системи розподілу електроенергії та іншими енергетичними компаніями.

«Найстрашніше було, коли обленерго не з’являлися на зв’язку. Адже було не зрозуміло, що відбувається. Особливо з погляду роботи енергосистеми, адже в ізоляції вона більш вразлива. Проте енергетики витримали, зробивши величезну роботу», — зазначив Герман Галущенко.

За його словами, через 21 день роботи в ізольованому режимі приєднання України до європейської мережі ENTSO-E відбулося в екстреному порядку. Це сталося завдяки зусиллям Президента України, який вів активні перемовини зі світовими лідерами, а також підтримці партнерів України в енергетичній сфері Європи й США. 

«Усі тоді підштовхнули рішення приєднати Україну в emergency порядку. Це було дуже важливо. Адже якби в період масованих атак на енергосистему 2022 - 2023 років не було синхронізації з європейськими мережами, ми могли б дійсно мати блекаут», — підкреслив міністр енергетики України.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Міністерства енергетики України повідомляла, що Запорізька атомна електростанція вже майже 2 роки знаходиться під російською окупацією, що з кожним днем спричиняє все більше технічних проблем. Тому, за словами міністра енергетики України Германа Галущенка, розв’язати відповідні проблеми може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ, яка вимагає негайного звільнення росіянами окупованого об’єкта і передача ЗАЕС Україні.

Послуги

Мої відео