Для зв'язку: [email protected]

Заступниця міністра економіки: "Цього року очікуємо зростання ВВП на 4,6%"

Заступниця міністра економіки: "Цього року очікуємо зростання ВВП на 4,6%"
336289 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступниця Міністра економіки України Надія Бігун зустрілась з делегацією Латвійської Республіки на чолі з Державним секретарем Міністерства економіки Латвії Едмундсом Валантісом. Вона розповіла їм, що на 2024 рік прогнозується зростання ВВП на рівні 4,6%.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

На зустрічі також були присутні  Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява, керівник представництва Латвійського агентства інвестицій та розвитку в Україні Айнарс Межуліс.  Вони обговорювали зміцнення торговельно-економічних відносин, посилення співпраці у відбудові України, інвестиції в розвиток ключових секторів, програми підтримки приватного сектору й інші питання.

“Економіка України демонструє стійкість, адаптується до війни та відновлюється швидше, ніж передбачалося раніше. За підсумками 2023 року зростання ВВП склало 5%. Цього року ми прогнозуємо зростання на рівні 4,6%. В пріоритеті Уряду на поточний рік - стимулювання розвитку і залучення інвестицій в ключові сектори: енергетику, транспортно-експортну логістику, агровиробництво, критичні матеріали, ІТ та цифровізацію, зелений перехід, переробну промисловість. Саме вони мають найбільший потенціал до зростання, тож закликаємо іноземний бізнес інвестувати в Україну зараз, не очікуючи закінчення війни”, — сказала заступниця очільниці мінекономіки.

За словами Надії Бігун, уряд на поточний рік передбачив в бюджеті понад 40 млрд грн на програми стимулювання малого й середнього бізнесу, особлива підтримка - для підприємств переробної галузі, які виготовляють продукцію з високою часткою доданої вартості. Оскільки Україна прагне збільшити частку переробки в структурі ВВП з нинішніх 10% до 20-25%.

Крім цього, сторони обговорювали питання розбудови страхової інфраструктури для страхування інвестицій від воєнних ризиків та підтримки іноземних інвесторів з великими інвестиціями. 

Заступниця Міністра економіки України висловила подяку латвійській стороні за підтримку України у боротьбі з агресором та участь у відбудові інфраструктури Чернігівської області, зруйнованої внаслідок війни. Зокрема, Уряд Латвії у 2023 році спрямував 5 млн євро на відбудову об’єктів соціальної та критичної інфраструктури області і стільки ж заплановано витратити у поточному році.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Міністерства економіки України повідомляла, що Україна та Бельгія активізують економічне співробітництво та співпрацю щодо подальшого використання заморожених російських активів для відбудови нашої країни. 
  • Сторони зустрічі обговорили подальші кроки щодо співпраці в цьому напрямку. А саме – створення дієвого механізму компенсації збитків, завданих агресією рф проти України. Він передбачає створення трьох ключових елементів – Міжнародного реєстру збитків,  компенсаційної комісії та фонду, який ці компенсації сплачуватиме. Крім того, бельгійські партнери можуть приєднатись до розмінування та відновлення Чернігівщини, а також зацікавлені реалізувати інфраструктурні проєкти.
  • Також раніше мінекономіки повідомляло про програму НАТО «Наука заради миру та безпеки», яка підтримала проєкт MinesEye зі створення ефективних систем дистанційного виявлення мін та снарядів, що не вибухнули. Ідея та базова розробка проєкту MinesEye належить українським розробникам з благодійного фонду «Фундація Поступ». Благодійний фонд «Фундація Поступ» створено у 2022 році у Польщі (Вроцлав). Організація має на меті координацію волонтерської підтримки українських захисників.

Послуги

Мої відео