Для зв'язку: [email protected]

Україна після перемоги буде відповідальною за колективну безпеку в Європі: заступник глави Офісу Президента України Ігор Жовква

Україна після перемоги буде відповідальною за колективну безпеку в Європі: заступник глави Офісу Президента України Ігор Жовква
330943 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна відчуває відповідальність за забезпечення колективної безпеки в Європі, зазначив заступник глави Офісу Президента України, Ігор Жовква, у спеціальному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Європа має здатність взяти на себе відповідальність за європейську безпеку. Україна не боїться нести відповідальність не лише за свою власну безпеку, але й за стабільність на всьому континенті. Навіть після досягнення перемоги, ми залишимося активними у гарантуванні безпеки як у своїй регіоні, так і взагалі в Європі", - підкреслив він.

Жовква також згадав про виступ Президента Зеленського на Мюнхенській конференції з питань безпеки, де обговорювалися "два боки євроатлантичної безпеки - атлантичний та європейський". "Сьогодні ми спостерігаємо зміщення балансу в бік європейської частини. Ми спостерігаємо конкретні зобов'язання щодо фінансування з боку Європейського Союзу, які заявили наші партнери", - додав він.

Зговорюючись про структуру НАТО, яка включає більшість європейських країн, Жовква зазначив, що Європейський Союз також має відповідні механізми забезпечення безпеки. "Ці механізми існують на папері. Стаття 42 пункт 7 Лісабонського договору містить положення, які є більш прямими і суворими, ніж стаття 5 Північноатлантичного договору. Проблема в тому, що ці положення не діють на практиці", - розповів Жовква.

"Європа має бути готовою взяти на себе відповідальність за свою власну безпеку. Те, що відбувається зараз, зокрема, російська агресія проти України, є своєрідним "тестом на безпеку". Країни, мабуть, не говорять цього в голос, але вони обов'язково переглядають свій потенціал та розуміють, що потрібно робити для його зміцнення. І тут Україна готова допомогти", - підсумував він.

Послуги

Мої відео