Для зв'язку: [email protected]

З 1 січня 2024 року в Україні розпочався другий етап ринку землі

З 1 січня 2024 року в Україні розпочався другий етап ринку землі
171357 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 1 січня 2024 року в Україні розпочався другий етап ринку землі, згідно з яким юридичні особи отримали можливість придбати сільськогосподарські земельні ділянки. Проте Міністерство аграрної політики та продовольства України не зафіксувало і не передбачає значущого ажіотажу на ринку землі, як повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

«Немає жодного ажіотажу і його, ймовірно, не буде. Протягом минулих років продавалося менше 1% від загальної площі сільськогосподарської землі. Здається, що ці цифри не суттєво зміняться і цього року», - відзначив він.

Сольський підкреслив, що з моменту відкриття ринку для юридичних осіб поки не відбулося жодних значущих змін, і підприємці купують земельні ділянки менше, ніж очікувалося.

Міністр наголосив на тому, що будь-яке обмеження на ринку призведе до виникнення нових схем, щоб їх обійти, тому важливо, щоб ринок залишався максимально лібералізованим.

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року в Україні стартував другий етап ринку землі, де юридичні особи отримали право на купівлю сільськогосподарських земель. Покупці можуть придбати лише приватні земельні ділянки загальною площею не більше 10 тис. га «в одні руки». Крім того, законодавство про ринок землі забороняє іноземцям купувати землю.

За інформацією Мінагрополітики на 18 січня, бізнесом було придбано 68 ділянок площею 216 га, і середній розмір проданої ділянки становить 3,2 га. Бізнес переважно купує земельні ділянки від фізичних осіб, які отримали їх на попередньому етапі реформи (вторинний продаж). Відповідно 59 земельних ділянок змінили свого власника, і лише 9 ділянок було придбано від початкових власників.

Наразі в обігу на ринку землі знаходиться лише приблизно 1% від загальної площі сільськогосподарської землі, за словами Мінагрополітики.

Послуги

Мої відео