Для зв'язку: [email protected]

Для розвитку вітчизняного виробництва розробляються нові механізми

Для розвитку вітчизняного виробництва розробляються нові механізми
368276 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як заявила заступник Міністра економіки України Надія Бігун під час пресконференції на тему «Легка промисловість - за прозорі закупівлі: українському захиснику - українську форму!», Мінекономіки постійно працює над розробкою нових механізмів, покликаних сприяти розвитку вітчизняного виробництва та удосконаленню процедури держзакупівель, і впроваджує їх.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Міністерство економіки послідовно підтримує національного виробника та розвиток вітчизняного виробництва. Від українських платників податків напряму залежать надходження до бюджету, а отже, спроможність країни фінансувати оборону. І в Мінекономіки переконані, що кошти з державних закупівель мають залишатися в Україні. Ми маємо зробити все можливе, щоб кожну копійку, яка йде з бюджету, ми витрачали всередині країни, а не сплачували за імпорт», — сказала заступниця очільниці Мінекономіки.

За словами Надії Бігун, Міністерства економіки розуміє проблемні питання, з якими стикаються сьогодні представники вітчизняної легкої промисловості, що прагнуть виробляти та постачати продукцію силам безпеки та оборони. Насамперед йдеться про неможливість довгострокового планування, брак обігових коштів тощо. Своєю чергою для держави вкрай важливі гарантії, що необхідна продукція буде поставлена вчасно та матиме належну якість. Для вирішення комплексу питань Міністерство економіки напрацьовує відповідні механізми та інструменти.

Зокрема, зараз розробляється механізм «оборонних рамок» — нового інструменту, який доповнить актуальні сьогодні прямі закупівлі чи спрощені закупівлі в системі Прозорро. Інструмент дозволить заздалегідь кваліфікувати виробників, що мають намір брати участь в оборонних держзакупівлях. Його впровадження спростить та пришвидшить процедуру.

Крім цього, триває робота над механізми, які дозволяли б укладати довгострокові договори на постачання між виробником та державою. Сьогодні, нагадаємо, бюджетні зобов’язання держави обмежені бюджетним роком.

«Якщо ж йдеться про брак обігових коштів, то, наприклад, нещодавно до програми «Доступні кредити 5-7-9%» ми додали факторинг. Держава компенсуватиме витрати на сплату базової винагороди фактору до рівня 13% річних», — сказала заступник Міністра економіки України.

Мінекономіки зазначає, що участь у пресконференції взяли: представники Міністерства оборони України, держпідприємства «Державний оператор тилу» (ДОТ), Громадської антикорупційної ради при МОУ, Асоціації ветеранів-підприємців, Федерації роботодавців України, компаній-виробників.

Додається, що ідею заходу стала фахова дискусія та обмін думками між учасниками з проблемних питань у сфері забезпечення сил безпеки та оборони країни речовим майном українського виробництва та пошук рішень. 

  • Нагадаємо, що Міністерство економіки України повідомляло про План, згідно з яким починаючи з 2024 року понад 512 тис. га сільгоспугідь збираються розмінувати та очистити, а відтак повернути ці сільськогосподарські землі у господарську експлуатацію. 
  • За словами заступника Міністра економіки Ігоря Безкаравайного, План оновлено з урахуванням уточнених даних від ОВА та пропозицій операторів. Над документом працювали представники Міноборони, МВС, Мінагрополітики і продовольства, Міністерства економіки. Як додав Ігор Безкаравайний, реалізація оновленого плану дозволить, серед іншого, більш раціонально використовувати наявні ресурси.

Послуги

Мої відео