Для зв'язку: [email protected]

Японія передає Україні 5 газових турбін та 7 автотрансформаторів

Японія передає Україні 5 газових турбін та 7 автотрансформаторів
426612 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уряд Японії продовжує підтримувати Україну і планує передати сім високовольтних автотрансформаторів та п’ять газових турбін. 

Зокрема, автотрансформатори були закуплені за кошти ЄБРР, а завдяки зусиллям Японії та Програми розвитку ООН України (UNDP) це великогабаритне енергетичне обладнання буде доставлене в Україну. Газові турбіни, придбані Японією, Україна отримає за посередництва та значного сприяння UNDP та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Про закупівлю та передачу обладнання заявила міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава під час зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Герман Галущенко подякував японській стороні за надану підтримку та готовність і надалі допомагати Україні. 

«Підтримка Японії і колег з UNDP є дуже важливою для нас у ці складні часи. Ми не тільки спільно реалізуємо проєкти, які допомагають нашій енергосистемі вистояти зараз, але і маємо значні плани для співробітництва і розвитку майбутнього енергосектору України», — сказав очільник Міненерго.

Він також висловив подяку Японії за лідерство, яке країна продемонструвала під час головування в G7 і участь у  роботі груп з реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, зокрема її першого пункту – ядерна і радіаційна безпека: «Україна і Японія – це дві країни, які з власного досвіду знають, що таке наслідки ядерної аварії і наскільки важливо не допустити подібного на Запорізькій АЕС».

Своєю чергою представниця Уряду Японії висловила захоплення силою народу України, зазначивши: «Українці продовжують боротися за свою націю, свої родини та світле майбутнє, незважаючи на всі невиправдані спроби цьому перешкодити. Народ і Уряд Японії високо оцінюють стійкість нації та бажають бути надійним партнером України в ці складні часи. Ми плануємо найближчим часом оголосити про надання ще двох додаткових автотрансформаторів через UNDP для ефективної та безперебійної роботи електромережі», — сказала Йоко Камікава.

У пресслужбі зазначають, що надане Японією обладнання дозволить забезпечити безперебійне енергопостачання понад 6 мільйонам українців, зокрема у районах, що постраждали від прицільних російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Це устаткування відповідає пріоритетам України у децентралізації та «зеленому» переході енергетичного сектору. Крім того, встановлення автотрансформаторів, обладнання, яке ворог руйнував чи не найчастіше, посилює стійкість енергосистеми. 

Тоді як заступник постійного представника UNDP в Україні Крістофорос Політіс запевнив у активній підтримці UNDP Уряду України у зусиллях для відновлення енергетичної інфраструктури. 

«Другий рік поспіль разом із нашими партнерами ми наполегливо працюємо над тим, щоб допомогти Україні підготуватися до потенційних енергетичних загроз, забезпечивши кожному світло та тепло взимку. Ми усвідомлюємо, що надане обладнання має каталізувати енергетичний сектор України за допомогою інноваційних рішень, закладаючи основу для більш екологічної та децентралізованої інфраструктури. Це сприяє надійному розподілу електроенергії та зміцнює прагнення країни до сталого розвитку», — сказав  Крістофорос Політіс.

Як зазначають у Міненерго, крім газових турбін та автотрансформаторів, Уряд Японії та UNDP вже надали 1200 генераторів і 1000 блоків живлення державним установам і аварійно-рятувальним службам України, а також 500 генераторів та 6 мобільних транспортних засобів електропостачання через JICA.

Послуги

Мої відео