Для зв'язку: [email protected]

В Україні найнижчі показники експорту за останнє десятиліття

В Україні найнижчі показники експорту за останнє десятиліття
322761 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко, надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

За підсумками 2023 року в Україні зросли обсяги експорту та склали майже 100 млн тонн товарів, що на 112 тисяч тонн більше, ніж у 2022 році. Проте у вартісному вимірі показник впав на 18,7% або $35,8 млрд доларів. Водночас загальний спад експорту українських товарів не вплинув на ринок меблів, де зараз спостерігаються позитивні тенденції. Минулого року у порівнянні з 2022 роком обсяги зросли на 11%, а грошові надходження на 7%. Також у 2023 році Україна в 1,7 раза більше експортувала цукру.

Втім, за більшістю експортних статей українська економіка у 2023 році втратила у виручці. Наприклад, наймасовіший за обсягом експортний товар – кукурудза при фізичному зростанні на 5% у грошах приніс на 16,8% менше, ніж роком раніше. Минулого року з України вивезли 26,2 млн тонн цієї зернової культури. 

«Надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. Це очікуваний та об’єктивний результат, який став наслідком проблем в логістиці. Наразі ми поволі їх розв’язуємо. Запустили альтернативний коридор у Чорному морі, розвиваємо річкові перевезення на Дунаї, тривають перемовини із польською стороною щодо розблокування кордону. Завдяки цьому у грудні – вперше за друге півріччя ми експортували на понад $3 млрд. Також в грудні ми вперше з березня експортували більш як 10 млн тонн», — сказала очільниця Мінекономіки.

За словами Юлії Свириденко, український уряд у співпраці з міжнародними партнерами досягли того, що експорт морським транспортом зростає. У грудні в порівнянні з листопадом цей показник збільшився на третину та склав 7 млн 340 тисяч тонн вантажів.

Загалом за 2023 рік морем Україна вивезла майже на 1 млн тонн більше, ніж торік. Крім зерна, цим шляхом експортуються й інші товари, у тому числі метал. Після запуску альтернативного морського коридору зріс експорт виробів цієї групи. Так у грудні в порівнянні з листопадом зріс показник вивезення напівфабрикатів на 40% та прокату плоского на 45,3%.

Однак експорт автомобільним транспортом й далі скорочується. Головною проблемою називають блокування польсько-українських кордонів. У грудні в порівнянні з листопадом показник впав на 18,3%. Але за підсумками року втрати незначні – лише -0,7%. Щоб розв'язати цю проблему, тривають перемовини на всіх рівнях. 

У той самий час Україна наростила експорт контейнерними перевезеннями – +86% залізничним транспортом і +36% автомобільним. Зараз це найбільш ефективний вид транспорту для продукції з доданою вартістю.

На відміну від експорту, імпорт у грошовому вимірі торік зріс та склав $62,2 млрд доларів. Найбільше Україна завозила паливо на $7,8 млрд, «різне» (те, що не афішується) на $3,7 млрд, лікарські засоби на $1,7 млрд доларів, БПЛА на $681 млн доларів. Також у топ позиціях імпорту – автомобілі, добрива та засоби захисту рослин. 

Як зауважила Юлія Свириденко, минулого року в Україні спостерігався значний дефіцит торгівлі товарами на суму $26,4 млрд доларів. Його спричинили два ключові фактори – проблеми в логістиці і потреби оборони у 2023 році. Тож у 2024 році Уряд продовжить працювати над тим, щоб посилити експортну логістику системами ППО та пошуком нових шляхів вивезення товарів і послуг. А також сприятиме локалізації в Україні підприємств ВПК.

Послуги

Мої відео