Для зв'язку: [email protected]

"Робота народного депутата - розробляти й приймати закони", - Олексій Мовчан

"Робота народного депутата - розробляти й приймати закони", - Олексій Мовчан
372492 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Головна робота народного депутата України – це розробка та прийняття законів, які сприятимуть зростанню економічних показників, наповненню бюджету, розвитку та процвітанню нашої країни. А також – впровадження реформ, які, поміж іншого, є головною умовою для нашого вступу в Євросоюз", — заявив заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

"За цей рік зроблено чимало. І ми маємо результат – лідери ЄС ухвалили рішення про початок перемовин щодо вступу України до Євросоюзу. Вони високо оцінили нашу величезну роботу в сфері законодавства та реформ, які ми впроваджували протягом останніх років", — додав Олексій Мовчан.

Він розповів про основні законопроєкти, над якими він разом з командою, колегами по Комітету з питань економічного розвитку, депутатами з інших комітетів та різними експертами, плідно працювали протягом минулого року. Зокрема, йдеться про проєкт Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами" (реєстр. №8311).

"Зараз спостерігаємо ефективну дію санкційної політики нашої держави – майно агресора стає власністю України. І це чудово! Але є один нюанс, ложка дьогтю у цій бочці меду — складна процедура приватизації власності російських олігархів. Своїм законопроєктом №8311 я пропоную всю цю процедуру полегшити і спростити", —  сказав заступник очільника Комітету з питань економічного розвитку.

Мається на увазі, що держава забирає у росіян, треба швидко продати, а гроші відправити на потреби оборони або на відновлення знищених міст і житла. Окрім цього, в цьому документі закладалася кардинальна реформа АРМА – Агентства з розшуку та менеджменту активів. За словами Олексія Мовчана, вони з колегами пропонували запровадити прозорий продаж арештованих активів та прозоре управління ними.

Головна мета документа – пришвидшення отримання доходу від арештованого майна та майна підсанкційних осіб, резидентів країни агресора або колаборантів, яким вони володіють в Україні. Це величезний ресурс, і його ефективне використання може стати серйозним внеском в нашу перемогу. Адже мова йде про активи, вартістю в мільярди гривень, які вже були та можуть бути вилучені й мають працювати на користь країни - прозоро та максимально ефективно.

"Наразі проєкт Закону очікує розгляду. Цей законопроєкт – одне із моїх найулюбленіших явищ в політиці, коли активне його просування і лідерство спричиняють тектонічні зміни в системі. Так, за цей рік було призначено нового очільника АРМА, змінено процедури продажу і управління арештованими активами через "Прозорро.Продажі" на рівні постанов Уряду. А продаж санкційного майна вже переведено на прозору спрощену систему іншим законом мого ж авторства. Фактично законопроєкт досяг своїх цілей так і не ставши законом.", — підкреслив парламентарій.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Апарату Верховної Ради України повідомляла про три закони у сфері запобігання корупції, прийняті за 2023 рік. Їх підготовкою займався Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.
  • 1. Закон України від 20 вересня 2023 року №3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
  • 2. Закон України від 8 грудня 2023 року №3502-IX «Про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України».
  • 3. Закон України від 8 грудня 2023 року №3503-IX «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської Комісії щодо України».

Послуги

Мої відео