Для зв'язку: [email protected]

Мінекономіки пропонує скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм

Мінекономіки пропонує скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм
378305 ПЕРЕГЛЯДІВ

Представники Міністерства економіки України обговорили з громадськістю, підприємцями та іншими державними органами влади пропозицію скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм у рамках реформи дерегуляції.

Про це заявили 12 грудня на заході “Реформа дерегуляції. Перегляд державних санітарних правил і норм”, організований за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

У зустрічі взяв участь заступник Міністра економіки України Олексій Соболев, який під час своєї презентації описав головні досягнення та цілі реформи дерегуляції, а також розповів про мету перегляду державних санітарних правил та норм. 

“Коли ми (в рамках засідань Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції) переглядали регулювання в сфері охорони здоров'я, виявилось, що велика частина регулювання пов'язана з державними санітарними правилами та нормами. І подекуди санпіни застарілі, а ринок і технології значно просунулись. І таким чином підприємці ведуть бізнес не оптимальним шляхом. Тому ми маємо переглянути цю частину регулювання”, –  сказав заступник очільниці Мінекономіки.

Окрім цього  Олексій Соболев презентував оновлений сайт реформи дерегуляції deregulation.me.gov.ua, де зібрана інформація про перебіг та успіхи реформи, проєкти змін до законодавства та розроблена форма зворотнього зв'язку для бізнесу. 

Детальніше про перегляд санітарних правил і норм розповіла керівниця сектору регулювання Офісу ефективного регулювання Ганна Башняк: "Під час інвентаризації та перегляду ми виявили 298 чинних інструментів державного регулювання, які містяться в державних санітарних нормах та правилах. Це вкрай високий показник, адже складає третину від загальної кількості інструментів державного регулювання, що було виявлене протягом року роботи МРГ. За результатами перегляду, запропоновано скасувати 222 інструменти державного регулювання, а це – 74% від загальної кількості. Зокрема, з таких причин, як неактуальність та застарілість регулювання, дублювання з іншими інструментами державного регулювання. Решту інструментів рекомендовано оптимізувати та привести у відповідність до чинного законодавства”

Своєю чергою голова Державної регуляторної служби Олексій Кучер наголосив на необхідності поглиблення комунікації бізнесу із державою.

“Потрібен зворотній зв'язок. Він є, але треба більше. Весь час прошу активних бізнесменів, які беруть участь у формуванні політик, що стосуються їхніх галузей, повідомляти нас про проблеми. ДРС, як і завжди, готова бути майданчиком для обговорень між органами влади, бізнесом і громадськістю”, — сказав Олексій Кучер. 

Тоді як заступниця голови Державної служби з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів Ольга Шевченко поділилась планами  щодо подальших кроків щодо спрощення регуляторних інструментів: “В планах – цифровізація однозначно. Ми дуже багато запланували цифровізації отримання різноманітних послуг, крім тих, які встановлені міжнародним або європейським законодавством. Але і там ми розглядаємо можливості подачі, наприклад, заяв у спрощеному вигляді. Ще багато інструментів, які ми переглянемо – попереду. Але будемо орієнтуватись на те, що стосується життя і здоров'я людини і регуляції бізнесу”.

Додається, що під час заходу спікери також відповіли на питання громадськості та підприємців щодо перегляду санітарних правил і норм, а також зафіксували пропозиції щодо їх вдосконалення. 

Послуги

Мої відео