Для зв'язку: [email protected]

Перша леді взяла участь у відкритті представництва Українського інституту в Франції

Перша леді взяла участь у відкритті представництва Українського інституту в Франції
428571 ПЕРЕГЛЯДІВ

На днях у Парижі відкрили представництво Українського інституту, що є другим за рахунком представництвом в Євросоюзі після того, що вже діє в Німеччині. Його місія — полягає в залученні Франції до допомоги українській культурі, до відновлення і реставрації об’єктів культурної спадщини. У відкритті інституції взяла участь перша леді України Олена Зеленська.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП).

«Відкриття представництва у Франції є свідченням стратегічного значення культурної взаємодії між країнами. Франція завжди була важливим партнером України, зокрема в контексті національної безпеки та євроінтеграції. Утім французи мало знають про українську культуру та історію, сприймаючи їх через призму російської інтерпретації. Настав час це виправити», — сказала дружина Президента України.

Також на церемонії відкриття інституції були присутні: міністерка культури Франції Ріма Малак, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко, державний секретар Міністерства Європи та закордонних справ Франції Лоранс Бун, заступниця мера Парижа з питань культури Карін Ролан, голова Open Society Foundation Александр Сорос.

Як зазначають у МКІП, український  інститут сприятиме діалогу між культурами, митцями, науковцями та просто небайдужими людьми, а також буде презентувати Україну через концерти сучасної та класичної музики, кінострічки, твори літератури, дискусії та обговорення.

Підґрунтям до відкриття Українського інституту у Франції стала ініціатива українських волонтерів, які у березні 2022-го започаткували культурний проєкт Printemps Ukrainien («Українська Весна»). Він був покликаний познайомити французьку аудиторію з українською культурою. Результатом стали 96 культурних заходів, які зібрали понад 40 000 відвідувачів.

Підписання меморандуму між Українським інститутом та університетом Сорбонна стало першим кроком у межах нового партнерства. Цей договір відкриє шлях до українських студій, лекцій, вивчення україністики в цьому легендарному закладі.

У МКІП додають, що команда Українського інституту працюватиме у La Gaîté Lyrique (культурний майданчик Парижа) за підтримки Open Society Foundation, Міністерства культури та Міністерства закордонних і європейських справ Франції, Французького інституту, мерії Парижа, Міністерства закордонних справ України та Посольства України у Франції.

Український інститут – це державна установа, яка представляє культуру та формує імідж України за кордоном. Інститут, заснований Кабінетом Міністрів у 2017 році, належить до сфери управління МЗС. Його місією є зміцнення міжнародної та внутрішньої суб’єктності України з використанням можливостей культурної дипломатії, зазначають у Міністерстві.

  • Нагадаємо, що раніше у межах кампанії солідарності, започаткованої Урсулою фон дер Ляєн і першою леді України Оленою Зеленською, українським громадам передали понад 370 шкільних автобусів. 
  • Європейська комісія закупила 100 автобусів загальною вартістю приблизно 14 мільйонів євро. Окрім цього, державні й приватні організації в країнах – членах ЄС надали ще 271 шкільний автобус через Механізм цивільного захисту ЄС, яким керує Європейська комісія.
  • Олена Зеленська висловила вдячність Єврокомісії за допомогу та сказала, що минулого року відвідуючи Європарламент, вона розповіла про цю потребу пані Президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн.

Послуги

Мої відео