Для зв'язку: [email protected]

Україна співпрацюватиме з Всесвітньою організацією інтелектуальної власності у сфері інтелектуальної власності

Україна співпрацюватиме з Всесвітньою організацією інтелектуальної власності у сфері інтелектуальної власності
373531 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко підписала Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) щодо співробітництва у сфері інтелектуальної власності.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Посилення співпраці з ВОІВ як спеціалізованим агентством ООН має підтримати національну економіку, збільшити вклад в перемогу над агресором та зберегти науковий та творчий потенціал наших людей. Зараз ми робимо акцент на подолання наслідків війни рф проти України та нашому європейському майбутньому. В той же час ми відкриваємо нові горизонти співпраці, які спрямовані на розвиток і відбудову нашої країни», — заявила Юлія Свириденко.

За словами політикині, якщо ВОІВ та її країни-члени підтримуватимуть Україну, то вона зможе побудувати основу для стабільного та інноваційного майбутнього.

Зазначається, що меморандум передбачає поглиблення співпраці у сфері інтелектуальної власності та зосереджений на подоланні негативних наслідків військової агресії російської федерації, на інноваційний та креативний сектори та екосистему України.

Меморандум визначає такі напрямки співпраці між Мінекономіки та ВОІВ:

  1. залучення міжнародної технічної допомоги та фінансових ресурсів для забезпечення потреб сектору інтелектуальної власності та інновацій України; 
  2. підтримку МСП, дослідників та представників креативного сектору, які постраждали від війни; 
  3. посилення потенціалу та надання підтримки інституціям України у доступі до патентних та непатентних баз даних; 
  4. адаптацію Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності України, з урахуванням негативних наслідків війни на сферу інтелектуальної власності (ІВ); 
  5. заходи з розвитку кадрового потенціалу у сфері ІВ, зокрема через діяльність Національного навчального центру інтелектуальної власності за підтримки Академії ВОІВ та впровадженню навчальних, зокрема магістерських, програми з ІВ; 
  6. підтримку розвитку та функціонування національної мережі Центрів підтримки технологій та інновацій; 
  7. розвиток Центру медіації та посередництва при Національному органі інтелектуальної власності; 
  8. підтримку процесів цифрової трансформації сфери ІВ та інновацій; 
  9. реалізацію Програми підтримки винахідників ВОІВ тощо.

У Міністерстві економіки додають, що середньо- та довгострокові наслідки війни в Україні стали основою для напрямків співпраці України й ВОІВ. Вони були визначені в нещодавньому Звіті Міжнародного Бюро ВОІВ та представлені під час 64-ї серії засідань Генеральної Асамблеї ВОІВ 12 липня 2023 року. Звіт став результатом опитування та консультацій Міжнародного Бюро ВОІВ із близько 100 національними стейкхолдерами. 

Також під час засідання відбулася зустріч делегації Уряду України та представників Постійного представництва України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві з Генеральним директором ВОІВ паном Дареном Тангом, де і було погоджено підписання Меморандуму.

Що таке ВОІВ?

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) – міжнародна міжурядова організація, створена на основі Конвенції, ухваленої у 1967 році державами-членами Паризького союзу з охорони промислової власності, Бернського союзу з охорони творів літератури та мистецтва та інших спеціалізованих союзів. У 1974 році ВОІВ набула статусу спеціалізованої установи ООН.  

 Метою діяльності цієї міжнародної організації є сприяння охороні інтелектуальної власності в усьому світі шляхом забезпечення співробітництва між державами та дотримання положень багатосторонніх договорів, що регулюють правові та адміністративні аспекти інтелектуальної власності.

Послуги

Мої відео