Для зв'язку: [email protected]

Що означає розмова Зеленського з президентом Китаю Сі Цзіньпіном?

Що означає розмова Зеленського з президентом Китаю Сі Цзіньпіном?
371290 ПЕРЕГЛЯДІВ

26 квітня Президент України Володимир Зеленський мав телефонну розмову з лідером КНР Сі Цзіньпіном, яка сталась вперше після повномасштабного вторгнення рф.

За словами Зеленського, розмова з очільником Китаю була тривала та змістова, але ніяких деталей цього діалогу не повідомляється. Лише пізніше з‘явилась інформація, що послом України у Китайській Народній Республіці призначено Павла Рябкіна. Додатково Китай відправив у відрядження спеціального представника китайського уряду у справах Євразії в Україну та інші країни для проведення поглибленого спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання кризи.

У Центрі протидії дезінформації розбирають, що означає ця розмова та що стоїть за сухими рядками офіційних повідомлень.

Як наголосили у ЦПД, у цій війні Китай займає сторону росії, а Україну сприймає як союзника США, у той час, як Штати — це найбільший конкурент КНР. Ось чому китайський «мирний план» неприховано просуває слова російської верхівки про територіальний поступок, мовляв, це покладе край війні.

На фоні розмов про майбутній український контрнаступ ймовірно й сталась телефонна розмова між лідерами України та Китаю. Це результат перемовин очільника російської федерації володимира путіна та Сі Цзіньпіна, яке на меті має нав‘язання переговорів для замороження воєнних дій на фронті, пояснюють у ЦПД.

У Центрі додають, що є інша сторона медалі у цьому діалозі. Лідер Китаю використав поїздку до кремля як привід посилити сферу впливу в контексті економічного протистояння зі Сполученими Штатами Америки. Хоча володимир путін розраховував на потужну підтримку збоку Китаю, який допоміг би боротись з колективним Заходом та перемогти Україну, ніяких офіційних заяв про допомогу у військовій сфері для москви не лунали з вуст представників Китаю. Натомість КНР отримала згоду на юанізацію торговельних відносин і принизливу роль країни-терористки як сировинний придаток та політичний інструмент у протистоянні з США.

Отож, Центр протидії дезінформації наголошує, що Китай розігрує велику політичну карту і закінчити війну в Україні він хоче за власним планом. Тому прогнозується й надалі імітація КНР, як миротворця, який насправді не висунув жодних мирних пропозицій, окрім закликів про припинення вогню на умовах кремля. Пекін ще у лютому підтвердив своє бачення війни в Україні, коли оприлюднив план врегулювання конфлікту. Хоча в одному з пунктів наголошувалось на припинені вогню й переговорах, про виведення російських війсь з території України у китайському плані не йшлось.

До того ж 21 квітня китайський посол у Франції Лу Шає заявив, що колишні радянські країни нібито не мають чинного статусу в міжнародному праві, а статус окупованого Криму сумнівний. Це кардинально відрізняється від української позиції щодо закінчення війни, а слова китайського посла пізніше розкритикували. Тому посольство КНР у Франції видало стенограму інтерв‘ю зі свого сайту та наголосило, що це особисті погляди Лу Шає, які не є офіційною позицією Китаю.

У Центрі протидії дезінформації телефонну розмову Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна називають «певним кроком від декларації участі в українській миротворчій місії до реалізації задумів». Йдеться про можливу участь Пекіна у миротворчій місії щодо України, і прогнози доволі оптимістичні. Але зазначені наміри не варто переоцінювати, оскільки у найближчий період часу про потенційні переговори можна забути, як і про негайні позитивні результати.

Теги: Президент України, Володимир Зеленський,КНР,КНР Си Цзиньпин,Сі Цзіньпін,Китай, Президент України Зеленський

Послуги

Мої відео