Для зв'язку: [email protected]

Прокуратура Київщини у судовому порядку повернула державі більш ніж 950 га землі вартістю понад 155 млн грн

Прокуратура Київщини у судовому порядку повернула державі більш ніж 950 га землі вартістю понад 155 млн грн
401369 ПЕРЕГЛЯДІВ

Київська обласна прокуратура відстояла в суді право держави на більше ніж 950 га землі сільськогосподарського призначення вартістю понад 155 млн грн на території Білоцерківського району.

Установлено, що спірні землі перебували в постійному користуванні ДП «Дослідне господарство «Озерна» Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків» Національної академії аграрних наук України. У 2019 році  в порушення вимог земельного законодавства ділянки вибули з державної у комунальну власність Маловільшанської сільської ради.

Згідно із законодавством, сільські ради позбавлені права розпоряджатися землями, що перебувають у постійному користуванні національних галузевих академій наук України. З оглядну на вказане, прокуратура звернулась до суду з позовною заявою про скасування рішень держреєстратора про державну реєстрацію права комунальної власності на оспорювані земельні ділянки та визнання права власності на них за державою.

Представляючи інтереси держави у цій справі, прокуратура також врахувала, що під час збройної агресії РФ проти України, землі сільськогосподарського призначення потребують особливого захисту. Вони набули суспільного значення як для України, так й інших країн світу у зв’язку із загрозою світової  продовольчої кризи.

Господарський суд Київської області погодився із правовою позицією Київської обласної прокуратури, та своїм рішенням відновив право власності держави на землі сільськогосподарського призначення.  

Послуги

Мої відео