Для зв'язку: [email protected]

Фейки тижня: Дефіцит антидеприсантів через масову закупку. Українські біженці спалили готель в Англії

Фейки тижня: Дефіцит антидеприсантів через масову закупку. Українські біженці спалили готель в Англії
373690 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дефіцит антидеприсантів через масову закупку

Телеграм-канали з кремлівською риторикою поширюють інформацію, що в Україні дефіцит антидеприсантів. Мовляв, коли українці повертаються з фронту, вони скуповують ці препарати в аптеках. Але це неправда.

Якщо у пошукових системах написати «антидеприсанти», можна знайти навіть точні адреси аптек, у яких є в наявності препарати. Ба більше набір медикаментів не маленький. Але навіть якби виник дефіцит у антидеприсантах, прослідкувати, чи скупили їх військові — неможливо.

Кремлівські пропагандисти тиснуть на суспільство та деморалізують його подібними заявами.

Уряд створює бази вакансій через зростання безробіття

У соціальних мережах публікують фото указу президента, у якому йдеться, що буде створено інформаційні хаби для пошуку роботи громадянам України, оскільки спостерігається різке зростання безробіття. Але це неправда.

За словами аналітиків проєкту VoxCheck, інформацію вигадали для того, щоб збільшити кількість підписників. Вони додають, що на офіційному сайті президента за номером 127/2023 зареєстрований указ про призначення О. Камишіна Радником Президента України. Про створення баз з вакансіями мова не йшла.

Окрім збільшення підписників російські пропагандисти використали цю інформацію для того, щоб показати нібито «економічну катастрофу» в Україні.

Українські біженці спалили готель в Англії

Соціальними мережами шириться інформація, що нібито біженці з України спалили історичну будівлю готелю в містечку Мідхерст, що знаходиться в Англії. Це — фейк.

На Норт-стріт у Мідхерсті дійсно сталася пожежа, яка охопила не тільки готель Angel Inn. Також там проживали українські біженці, проте жодних підтверджень тезі, що це зробили українці — немає. Про це навіть повідомляє пожежно-рятувальна служба міста.

Місцеві медіа пишуть, що спочатку пожежа охопила сусідський дім, а пізніше перекинувся до готелю.

Мета пропагандистської кампанії — дискредитувати українських біженців, виставити їх злочинцями.

Тепер газета New York Post не розміщуватиме український прапор на обкладинці

російські медіа та соціальні мережі публікують фото з підписом, що нібито газета New York Post відмовилась розміщувати прапор України на своїх обкладинках. Мовляв, останнє велике видання відмовилось від постійного розмішення прапора на обкладинці. Це — неправда.

Як повідомляє проєкт VoxCheck, публікація газети New York Post із трилистої конюшини замість прапора присвячена святкування дня Святого Патріка. Пізніше обкладинки виходили з українським прапором за звичним графіком: шість випусків з прапором, один — без нього.

У такий спосіб пропагандисти намагаються надавити на українське суспільство, мовляв, за кордоном українцям не раді та всі втомились від них.

Концтабір для тих, хто не піде воювати проти росії Ворожі медіа та соціальні мережі поширюють інформацію, що нібито під Одесою створили концтабір для тих, хто відмовляється воювати з росією. Автори посилаються на дані розвідки окупаційної влади. Це — фейк.

Як з‘ясували аналітики проєкту VoxCheck, інформацію про «концтабори» спростував речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук. Він спростував цю інформацію у своєму телеграм-каналі.

Речник підкреслив, що подібна інформація є черговим російським фейком.

Аналітики зазначають, що жодних фактологічних фото або відеоматеріалів про існування «концтаборів» на території України пропагандисти не надали.

У такий спосіб російська пропаганда просуває кремлівський меседд про масову мобілізацію в Україні, мовляв, великі втрати а воювати немає кому. Також важливо звернути увагу на те, що юрій барбашов [голова адміністрації Снігурівського району] наголошує, що нібито українці воюютт з «русскими братьями». Це ще один наратив, який активно просуває москва десятиліттями, але український народ ніколи не був братським з російським.

Теги: фейки ,фейк,Російські пропагандисти,пропаганда,проросійська пропаганда, Російська агресія , Україна, війна в Україні,Англія

Послуги

Мої відео