Для зв'язку: [email protected]

Які держави світу для України є найбільшими созниками? Опитування Фонду "Демініціативи"

Які держави світу для України є найбільшими созниками? Опитування Фонду "Демініціативи"
311655 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2021 році Фонд "Демократичні ініціативи" проводив дослідження щодо того, як українське суспільство ставиться до іноземних урядів та що впливає на їхню думку.

Згідно з висновками аналітиків, громадян України не дуже цікавила зовнішня політика. Їхні уподобання до окремих топпосадовців залежали від схожості у політичних поглядах або стереотипах. Також не маленьку роль відіграла російська пропаганда. Таким чином північний сусід України, так звана білорусь, вважався союзником на рівні з Німеччиною. Ба більше, відсоток відкритих прихильників країни-агресорки складав 10% серед опитуваних.

Помітні зрушення стали помітні лише у травні 2022 року. Після повномасштабного вторгнення росії на територію України думка громадян щодо "своїх союзників" кардинально змінилась. Фонд «Демократичні ініціативи» провів опитування методом face-to-face з 1000 респондентами. Результати виявились такі: так звану білорусь серед опитуваних не розглядати як союзника взагалі. З росією ситуація склалась подібним чином, оскільки відсоток прихильників дорівнював нулю відсоткам. Натомість порівнюючи з опитуванням 2021 року, після повномасштабного вторгнення росії українці вбачали союзника серед таких країн, як Німеччина, Польща та США.

У цьому році "Демініціативи" за допомогою Київського міжнародного інституту соціології у лютому 2023 року провели загальнонаціональне опитування. Вони перевіряли, як громадяни ставляться до питань зовнішньої політики тепер, але на відміну від минулих опитувань, в цей раз респондентам дали змогу власноруч назвати до п'яти країн, яких вони вважають союзниками держави.

Перше місце серед дружніх країн посіла Польща з 84% підтримки серед опитуваних, а далі йдуть Сполучені Штати з 79 відсотками. Тобто вони залишились в очах українців найкращими партнерами для України, але відсоток підтримки виріс практично у три рази. Хоча ще у 2021 році Польща відставала від США, наразі вона посідає найвище місце серед країн-партнерок, оскільки у перші місяці війни уряд Польщі взяв на себе мільйони біженців з України, а також країна стала головним шляхом для перевезення зброї.

На відміну від минулих опитувань Велика Британія посіла 3 місце серед країн-партнерок. ЇЇ вважають союзником близько 62% респондентів. Це неймовірний результат, тому що за рік до великої війни цей відсоток був не вище 5.

Політичний аналітик фонду "Демініціативи" Петро Бурковський вважає, що це сталось через потужну підтримку уряду Британії власне зброєю, а також завдяки особистій ролі прем’єр-міністра Бориса Джонсона.

На четверте місце найбільших союзників респонденти поставили Німеччину (41%). У порівнянні за рік до війни, цей показник збільшився у два рази, проте серед інших лідерів зростання репутації Німеччини набагато менше. Згідно зі спостереженнями у травні 2022 року Берлін поступово лише погіршував ситуацію. Але риторика топпосадовців Німеччини та її образ в очах українців змінився після того, як уряд Берліну заявив про поставки сучасних ППО, а також танків Leopard до України.

В кінці найбільших країн-пертнерок знаходяться Литва (24%), Франція (22%) та Латвія (21,5%). Також близько до лідерів знаходилась Естонія, з показником прихильності у 14%. Хоча ця країна віддала Україні усі наявні гаубиці калібру 155 мм, які знаходились на озброєнні в Естонії. До того ж у травні 2022 року Балтійська держава передала Україні близько третини свого оборонного бюджету. "Замість тисячі обіцянок: за 3 місяці #Естонія передала ?? 1/3 військового бюджету – більше за всіх у світі", — написав на офіційній сторінці в Twitter радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк.

Теги: Україна,Франція, Німеччина, Велика Британія, США,партнери України, Польща,Естонія,Михайло Подоляк

Послуги

Мої відео