Для зв'язку: [email protected]

Оксана Сальчук: Торік нотаріуси Рівненщини посвідчили 24 договори довічного утримання

Оксана Сальчук: Торік нотаріуси Рівненщини посвідчили 24 договори довічного утримання
242220 ПЕРЕГЛЯДІВ

Договір довічного утримання (догляду) - домовленість двох сторін, за якою одна сторона (відчужувач) передає у власність другій стороні (набувачеві) житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Минулого року нотаріуси Рівненщини посвідчили 24 договори довічного утримання, - зазначає заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук. І додає, що при укладанні такого договору слід враховувати усі деталі та особливості, щоб довічне утримання було добросовісне.

Договір довічного утримання вважається укладеним з моменту передання майна. Сторонами договору є відчужувач та набувач. Відчужувачем може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров’я. Набувачем може бути фізична (кілька фізичних осіб) або юридична особа.

Для договору довічного утримання передбачена обов’язкова письмова форма та нотаріальне посвідчення. Недотримання цієї вимоги тягне за собою визнання договору недійсним.
У свою чергу, нотаріус, завіряючи договір, повинен перевірити документи, необхідні для відчуження майна. Якщо предметом договору є нерухомість, то такий договір підлягає обов’язковій державній реєстрації.

Виконання договору полягає у надання всіх видів матеріального забезпечення у натурі відповідно до змісту договору. При укладанні договору довічного утримання сторони повинні визначити всі види матеріального забезпечення, обсяг, способи та форми догляду, їх періодичність, якість та зміст, наприклад:
вид і кількість харчування – скільки разів на добу, калорійність та окремі елементи;
медичне обслуговування – вид послуги медичного обслуговування, які ліки необхідні, їх кількість і приблизна вартість;
матеріальне забезпечення - чітко визначена грошова сума, черговість виплат грошових сум тощо.
У разі смерті відчужувача набувач зобов’язаний поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання.
Якщо частина майна відчужувача перейшла до його спадкоємців, витрати на його поховання мають бути справедливо розподілені між ними та набувачем. За договором довічного утримання можливий перехід обов’язків набувача у разі його смерті до спадкоємців, яким надходить відчужуване за договором майно.
Якщо спадкоємці відмовляються від майна, воно повертається відчужувачу, а договір вважається припиненим. Майно, що належить кільком фізичним особам чи подружжю (або одному з подружжя) на праві спільної сумісної власності, може бути відчужене на підставі договору довічного утримання.
Співвласники майна, а також подружжя за договором довічного утримання повинні передати набувачеві майно, останній, у свою чергу, повинен надати відчужувачам (кожному окремо) належне утримання. У разі смерті одного із відчужувачів, оскільки виконання було призначене безпосередньо особисто для відчужувача, договір припиняється. Набувач у свою чергу продовжує утримувати іншого співвласника, який залишився.

Якщо відчужувачем є один із співвласників майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, договір довічного утримання (догляду) може бути укладений після визначення частки цього співвласника у спільному майні або визначення між співвласниками порядку користування цим майном. Смерть відчужувача майна є однією з умов припинення договору довічного утримання.
Договір довічного утримання може бути розірваний лише на підставі рішення суду.

Послуги

Мої відео