Для зв'язку: [email protected]

У містах України почали демонтувати новорічну ілюмінацію

У містах України почали демонтувати новорічну ілюмінацію
322666 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щороку перед одним із найголовніших свят міста буквально змагаються у тому, як і де найкрасивіше та найдорожче буде створено прикраси. Ілюмінації, різдвяні містечка та загалом святковий декор, закупка та встановлення ялинки, її оздоблення, створення різноманітних світлових ефектів, а також побудова тимчасових ярмарків та місць, де жителі та гості зможуть відпочити – все це не дешево. Але після закінчення свят приходять суворі будні й міста починають демонтаж.

Навіть пересічні громадяни України знають, що створити новорічний настрій вдома – задачка не з легких. І не з дешевих. Хороші, а головне безпечні прикраси не можуть коштувати мало, а це всього лише дім, де не буде впливу сонця, вітру та опадів. Коли ж справа стосується створення новорічних містечок – суми отримують ще кілька нулів, адже оздоблення повинне бути зовнішнім, стійким до зносу хоча б на той час, що відбуваються святкування. Звідси інколи й космічні суми.

Так, наприклад, відомо, що у Миколаєві, де не створювалося величезних зон для відпочинку та фотографій, було витрачено близько 300 тисяч гривень. Ці кошти пішли власне на ялинку, гірлянди, підключені в досить складну схему, та монтаж з обслуговуванням ілюмінаційних конструкцій. Полтава витратила приблизно стільки ж, там також встановлення та обслуговування обійшлися досить дорого, а от прикраси для ялинки здебільшого були тогорічні. Херсон та Вінниця вже можуть "похвалитися" витратами в понад 2 мільйони. У обох містах ці гроші пішли на світлові прикраси ялинки та центру міста, власне монтаж всього цього, а також на прибирання. Маріуполь обійшов їх вдвічі, тут пішло понад 4,5 мільйонів гривень. У місті вирішили зробити дійсно яскраву святкову атмосферу із чисельними ілюмінаційними та декоративними конструкціями. При чому у цьому допомагали спеціалісти з дизайну, на яких також пішла частина коштів. До речі, столиця, що відома прикрасами, зробити фото на фоні яких приїздять з усіх куточків України, не була рекордсменом за витратами. Усього лише близько 5 мільйонів – стільки коштів пішло на ялинку, 20 тисяч іграшок, локації у центрі та їх обслуговування. Але це не завадило столичній ялинці бути в переліку найгарніших в Європі. Запоріжжя цього року суттєво перевищило святкові витрати Києва. Фактично на такі самі цілі там знадобилося 10,5 мільйонів гривень. Але побило всі рекорди Дніпро. 72,7 мільйонів гривень – ось це справді космічна сума, на яку було створено незвичайні тематичні зони, діодну ілюмінацію, гірлянди та декорації. Проте варто сказати, що більшу частину витрат покрив підрядник, ТОВ "Укртехнопром", 50,8 мільйонів витратив саме він. Але у будь-якому випадку, сама справді величезна. І не факт, що це вартувало таких витрат.

Тепер же, після перегонів у тому, хто перший прикрасить і хто красивіше це зробить, міста потихеньку знімають святкову красу. Ледь не першим почав це робити Київ. Ще 17 січня, навіть до Водохреща, до якого традиційно стоять прикраси, у місті почали демонтувати ялинку. Тиждень тривала робота, від дрібних деталей та наземних конструкцій і до верхівки, задля зняття якої  потрібен був кран. Рівне також вже розпочало демонтувати ілюмінацію. Цим займається Міськсвітло, що здебільшого й прикрашало символ свята. Майже закінчили демонтаж і в Миколаєві. Ялинка там була складна, з корпусом, і його вже майже розібрали. Це почали робити ще 20 січня. Слідом за ними й Полтава розбирає новорічну символіку. Там вже почали й частину демонтували. Найпростіше було із фігурами, що стоять навколо ялинки. А от для самого дерева потрібна буде автовишка, адже висота чимала – 22 метри.

Рано чи пізно свято закінчується. І яскраві та красиві декорації демонтують до інших часів. Але, на щастя, буде ще багато подій, де можна буде відчути дух свята, хоч і іншого. Сподіватимемося лишень, що демонтаж прикрас у містах України пройде без надзвичайних ситуацій та не залишить на місцях після себе купу непотребу, як це інколи буває після святкувань.

Послуги

Мої відео