Для зв'язку: [email protected]

Репродуктолог Київ: Як утворюється фолікулярна кіста та чи може вона сама зникнути?

Репродуктолог Київ: Як утворюється фолікулярна кіста та чи може вона сама зникнути?
187578 ПЕРЕГЛЯДІВ

Саме слово фолікулярна кіста говорить про те, що утворюється вона з фолікула яєчника. 

Репродуктивна система кожної жінки працює таким чином, що з початком нового циклу в яєчнику запускається зростання кількох фолікулів, а з них продовжує зростати один, домінантний, який до середини циклу лопається, тим самим випускаючи з себе до зачаття яйцеклітину, що дозріла. 

Якщо у Вас був важкий місяць, Ви багато працюєте і зовсім не відпочиваєте. Якщо ви пережили стресову ситуацію або просто пропустили таблетку протизаплідних препаратів. Можливо, у Вас запальний процес сечостатевої системи або нещодавно Вас прооперували. 

Такі нелегкі ситуації ведуть гормональні збої в організмі. Через це замість овуляції (розриву стінки фолікула) фолікул продовжує свій зріст, а яйцеклітина всередині нього гине (природно, і зачаття відбутися не може). Так він перетворюється на кісту. За нашого інтенсивного способу життя таке явище досить часто. Хоча утворення функціональної кісти може виникнути як у молодих дівчат, так і у жінок під час клімаксу. 

Що ж відбувається далі на тлі кісти? 

Її можна порівняти з повітряною кулькою, усередині якої рідина. У ньому міститься велика кількість естрогену, що призводить до порушень менструального циклу. Менструація приходить із затримкою або навпаки місячні будуть більш рясні, ніж зазвичай. Якщо розміри кісти невеликі (до 4-х см), то якихось симптомів жінка може і не відчувати. 

Найчастіше такі утворення можна виявити під час профогляду на УЗД дослідженні. Лікар може спостерігати за такою кістою протягом трьох циклів. Якщо її розміри невеликі, то медикаментозна терапія не призначається, але іноді можуть призначити приймання гормональних та седативних препаратів. Зазвичай до наступного циклу вона самостійно зникає, не приносячи особливих проблем жінці. 

Гарні характери полягають також у тому, що в ракову пухлину такі утворення не переростають. Але в деяких випадках розмір фолікулярної кісти може досягати понад п'ять сантиметрів. При цьому вона супроводжується больовим синдромом внизу живота з одного боку. До того ж велика кіста може перекрутитись і розірватися. При цьому вміст її потрапляє в черевну порожнину, що спричиняє симптоми "гострого живота". 

У цих випадках потрібне негайне хірургічне лікування – лапароскопія або лапаротомія. Щоб запобігти таким ускладненням лікар оцінює ризики й в тому випадку, якщо динаміка не покращується, то призначається планова операція. Звичайно ж такий перебіг подій відбувається рідко, адже найчастіше фолікулярна кіста зникає. 

Але все ж таки якщо Вас турбує біль у животі або менструальний цикл порушений, не варто відкладати візит до лікаря гінеколога. 

Теги: Репродуктологія Київ

Послуги

Мої відео