Для зв'язку: [email protected]

І знову мовне питання. В одній зі столичних шкіл вчитель проводив уроки не державною мовою.

І знову мовне питання. В одній зі столичних шкіл вчитель проводив уроки не державною мовою.
279471 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про таке грубе порушення мовного закону, суспільство дізналось , завдяки школярам, які встигли зняти цей конфлікт на відео та опублікувати в мережу. Учень просто попросив педагога перейти на державну мову, на що вчителька обурилась та відповіла : « що 70 років навчали на російській і всім було нормально». Як таке взагалі можливо в часи війни з Росією?

Такі випадки я , доволі часто зустрічаю і думаю не один я. В мережі, майже кожного місяця ситуації схожі на цю повторюються.

Відомо про те, що це була вчитель німецької та російської мови, раніше таких порушень за нею не спостерігали. Відбувся цей прикрий випадок на одному з уроків у 8 класі. Дирекція в шоці, міри прийняті і ця вчитель отримала догану за своє не виконання закону про державну мову. А чи достатньо цього покарання? Чи не повториться схожа ситуація?

Мені досить складно відповісти на це питання, але більше схиляюсь, що це занадто м’яке покарання. І схожу думку має освітній омбудсмен Сергій Горбачов, який заявив, що таких потрібно відразу звільняти з закладу освіти, адже це грубе порушення закону. В даній ситуації залишається надіятись на те, що такі випадки, хоча б в цій школі не повторяться.

Сама вчитель вибачилась і сказала, що більше нічого коментувати не бажає. В таких випадках має бути найсуворіше покарання. В школах мають працювати люди, які власним прикладом показують любов до своєї країни.

І ще ми повинні згадати те, що майже 200 000 учнів перейшли на українську. І це викликає захват та повагу до країни. В Україні було чимало російськомовних шкіл  і, як не дивно, це не про  Донбас.

Згідно з законом «Про освіту» учні майже 200 російськомовних  шкіл з 5-11 класи  перейшли на українську мову вивчення всіх предметів. Даний закон вказує про те , що вивчення російської мови, можливе тільки, як окремий предмет або ж факультатив.

За статистикою попередніх років на Донбасі російськомовних шкіл, насправді залишалось не багато. Лідером , як не дивно була Харківська область. А на Донбасі та Луганщині всього по 5 таких шкіл, коли в Харківській області майже 70.

Відповідно, до останніх подій в нашій країні, а саме російсько- української війни, з 2014 року з’явився певний тренд до зменшення кількості шкіл, які учні могли закінчити, з поганим знанням рідної мови. За даними Міністерства освіти та науки, в період з 2014- 2019 кількість російськомовних шкіл зменшилася втричі, а саме з 621 до 194 заклади освіти. Із- них приватних шкіл було 43. Зараз вже 2021 рік і я впевнений, що цифра зменшилась ще.

Як сказав уповноважений із захисту державної мови, Тарас Кремінь « Кожен випускник навчального закладу, опанувавши державну мову, відчуватиме себе набагато захищенішим в нашій Україні».

Але і були певні політики у Верховній Раді України, які намагалися пригальмувати перехід навчання на українську мову. Якраз політики це ті люди, які одні із перших, власним прикладом повинні показувати любов та повагу до мови.

Ситуація в Криму та на Майдані зробила нас сильнішими. Звичайно мене радує той показник, що більшість все ж таки обрали розвиватися та вчитися в Україні. Все ж таки ми більше стали цінувати культуру нашої нації, сильної та незламної. За таких людей як, ця вчителька справді соромно, діти сприймають вчителів, як наставників. А чому можна навчитись у такого наставника? Зараз є проблема з педагогами, щоб бути вчителем- це повинно бути в душі, це певне покликання. Сподіваюсь на те, що дана ситуація дійде до КМДА і надалі, якщо будуть такі випадки, то одразу за цим буде йти звільнення особи.

 

Послуги

Мої відео