Для зв'язку: [email protected]

ЮНЕП: у цьому столітті глобальна температура може піднятися на 2,7 градуси

ЮНЕП: у цьому столітті глобальна температура може піднятися на 2,7 градуси
345155 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оновлені кліматичні зобов'язання, про які держави оголосили напередодні саміту щодо клімату в Глазго, не виправдали очікувань – вони не забезпечують виконання Паризької угоди щодо клімату. Світ продовжує рух до кліматичної катастрофи. Про це йдеться в новій доповіді Програми ООН з навколишнього середовища, випущеній напередодні Конференції з клімату.

Станом на 30 вересня 2021 року 120 країн, на частку яких припадає понад половина світових викидів парникових газів, оприлюднили нові або оновлені плани. Крім того, три члени «Великої двадцятки» оголосили про готовність взяти на себе до 2030 року і нові зобов'язання, які пом'якшують наслідки зміни клімату.

Проте, за оцінками ЮНЕП, вклади, що визначаються на національному рівні – якщо вони будуть реалізовані – дозволять до 2030 року скоротити шкідливі викиди в атмосферу лише на 7,5 відсотка. Але для того, щоб утримати потепління в межах 1,5 градуса за Цельсієм, необхідно досягти скорочення на 55 відсотків. Йдеться про колосальний розрив. Якщо нічого не зміниться, вже в цьому столітті світ очікує на підвищення глобальної температури як мінімум на 2,7 градуса за Цельсієм.

Зобов'язання домагатися «нульових показників забруднення» - коли обсяги емісій вуглекислого газу, що потрапляють в атмосферу, не перевищують обсягів, що поглинаються океанами та лісами – допомогли б скоротити підвищення температури ще на 0,5 градуса, тобто загальне потепління вдалося б утримати на рівні 2 2 градусів. Але все залежить від того, наскільки зобов'язання, взяті державами, виконуватимуться.

Бракує політичної волі

Представляючи доповідь, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш не міг приховати розчарування. «Навіть якщо оголошення, зроблені за останні дні, будуть реалізовані, ми все одно не зможемо змінити курс на кліматичну катастрофу – потепління, яке становитиме понад два градуси за Цельсієм, – констатував він. – А ці нові оголошення стосуються 2050 року, і поки що неясно, як вони будуть реалізовані».

«Доповідь так і називається – "Нагрівання продовжується", а його зміст говорить про нестачу політичної волі. Великому недоліку», – з гіркотою додав голова ООН.

У запасі залишилося лише вісім років

Викиди вуглекислого газу лише у 2021 році досягнуть 33 гігатонн. З урахуванням всіх інших парникових газів річні викиди близькі до 60 гігатонн CO2-еквіваленту. Цей показник отримують за допомогою множення обсягу викиду парникового газу на потенціал глобального потепління за даний період. Щоб досягти поставленої в Паризькій угоді мети, необхідно скоротити викиди парникових газів майже вдвічі.

«Зміна клімату більше не є проблемою майбутнього. Це проблема сьогодення, – сказала Виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен. – Для того, щоб зберегти шанс стримати глобальне потепління в межах 1,5C, ми маємо вісім років, за які необхідно скоротити викиди парникових газів майже вдвічі. Вісім років, щоби скласти плани, запровадити політичні заходи, реалізувати їх і, у результаті, забезпечити скорочення. Годинник цокає голосно».

Досягти «нетто-нульової» мети зобов'язалися загалом 49 країн плюс ЄС – а це понад половина світових внутрішніх викидів парникових газів, понад половина ВВП та третина населення Землі. Законодавчо закріплено одинадцять цільових показників, що охоплюють 12 відсотків світових викидів.

«Нульові показники»

«Світ має усвідомити неминучу небезпеку, з якою ми стикаємося як вид, – додала Андерсен. – Країнам необхідно розробити політику для виконання своїх нових зобов'язань та приступити до їх реалізації протягом кількох місяців. Їм слід більш конкретно сформулювати свої зобов'язання щодо досягнення "нульових" показників, забезпечивши включення цих зобов'язань до своїх національних планів.

Потім їм необхідно розробити політику, яка підтримуватиме ці широкомасштабні плани, і терміново приступити до їх реалізації. Важливо також надавати фінансову і технологічну допомогу країнам, що розвиваються, щоб вони могли адаптуватися до вже наявних наслідків зміни клімату і стати на шлях зниження викидів парникових газів».

Відновлення після пандемії

Пандемія, як вже неодноразово зазначали в ООН, стала не тільки загальним лихом, але, як і будь-яка криза, створила можливості для поліпшення життя на планеті. Головне, як зазначив Антоніу Гутерріш, не прогаяти цю можливість.

«Поки що, за оцінками авторів доповіді, лише 20 відсотків інвестицій, виділених на відновлення економіки після кризи, спрямовані на підтримку зеленої економіки, – попередив Генеральний секретар ООН. – Зараз, коли світові лідери готуються до участі у конференції з клімату КС26, доповідь пролунала черговим гучним дзвінком будильника. Скільки ще таких дзвінків потрібно, щоб прокинутися?

Пандемія COVID-19 призвела до скорочення рівня глобальних викидів на 5,4 відсотка у 2020 році. Однак очікується, що вже цього року обсяги викидів вуглекислого газу знову підвищаться до рівня, який буде лише не багато нижче за рекордно високий рівень 2019 року.

Скоротити викиди метану

Щорічно у доповіді про різницю у рівні викидів розглядається потенціал конкретних галузей. Цього року автори публікації приділили основну увагу метану та ринковим механізмам. Зменшення викидів метану в таких галузях, як видобуток викопного палива, утилізація відходів та сільське господарство, допоможе скороченню розриву у рівнях викидів та зменшенню потепління у короткостроковій перспективі.

Викиди метану є другою за величиною причиною глобального потепління. Скорочення рівня викидів цього газу обмежуватиме підвищення температури навіть ефективніше, ніж скорочення викидів вуглекислого газу.

Доступні технічно заходи, що не вимагають великих витрат, дозволять скоротити антропогенні викиди метану приблизно на 20 відсотків на рік. А якщо до них додати ще й більші реформи, а також змінити поведінку людей, дозволити довести цей показник до 45 відсотків.

 

 

Послуги

Мої відео