Для зв'язку: [email protected]

Інформаційне агентство : Десять закликів ВООЗ щодо вживання заходів по боротьбі зі зміною клімату в інтересах стійкого відновлення після пандемії COVID-19

Інформаційне агентство : Десять закликів ВООЗ щодо вживання заходів по боротьбі зі зміною клімату в інтересах стійкого відновлення після пандемії COVID-19
194201 ПЕРЕГЛЯДІВ

З метою можливого стійкого відновлення після завершення пандемії COVID-19, державам необхідно приймати амбітні національні зобов’язання в області сприянню зменшення наслідків від зміни клімату.

11 жовтня, перед початком Конференції ООН зі зміни клімату (КС-26) в Глазго, була представлена доповідь ВООЗ щодо змін клімату та здоров’я, структура якої складається з рекомендацій світових фахівців у сфері охорони здоров’я. У доповіді містяться перелічені заходи з боротьби зі зміною клімату, які базуються на зростальному обсязі наукових даних про наявність численних та логічно-нерознивних зв’язків між кліматом та здоров’ям людини.

 

Рекомендації відносно здоров’я та клімату

У доповіді для КС-26 було вписано 10 адресованих рекомендацій, які адресовані урядам країн. Вони описують невідкладну необхідність та численні можливості зробити питання здоров'я і справедливості пріоритетними елементами міжнародного режиму протидії зміні клімату та порядку денного в галузі сталого розвитку.

1.    Затвердити зобов’язання щодо обліку питань здоров’я в процесі відновлення після закінчення пандемії. Затвердити зобов’язання щодо здорового, справедливого та зеленого відновлення після закінчення пандемії COVID-19.

2.    Здоров’я людства не може бути предметом торгу. Центральним елементом переговорів ООН з теми змін клімату повинні бути здоров’я та соціальна справедливість.

3.    Заходи щодо боротьби зі зміною клімату в інтересах людства повинні бути реалізовані максимально можливо. Необхідно у пріоритетному порядку здійснювати заходи щодо боротьби з кліматичними змінами, які надають максимальний позитивний ефект у сфері охорони здоров'я і в соціально-економічній сфері.

4.    Необхідно підвищувати стійкість систем охорони здоров’я перед впливом кліматичних факторів ризику. Поставити пріоритет у вибудовуванні стійких до впливу кліматичних факторів та екологічно стійкі системи та установи охорони здоров’я, а також надати підтримку заходам щодо адаптації та життєстійкості у всіх секторах в інтересах охорони здоров’я населення.

5.    Створення енергетичних систем, які будуть спрямовуватися на захист та поліпшення кліматичної ситуації та здоров’я населення. Нагальне забезпечення справедливих та інклюзивних переходів на поновлюванні джерела енергії для порятунку життів від забруднення повітря. Особливу увагу потрібно придати заміні кам’яного вугілля.

6.    Переосмислення урбанізованого середовища, транспорту та мобільності. Необхідно сприяти заходам сталого та здорового міського планування, а також розвитку транспортних систем за допомогою підвищеної якості використання землі, розширення зелених насаджень та водойм. Також віддавати пріоритетність пішій ходьбі, велосипедам та громадському транспорту.

7.    Захист та відновлення природи, як основи людського здоров’я. Захист та відновлення природних систем, які є  фундаментом здорового життя, стійких продовольчих систем та джерел засобів для існування.

8.    Сприяння розвитку здорових, стійких і життєздатних продовольчих систем. Звернути увагу на підвищенні стійкості та життєстійкості продовольчих систем та розширенні доступу до раціонів, заснованих на продуктах високої харчової цінності та сприятливими як для здоров’я людей, так і для клімату.

9.    Фінансування більш здорового, справедливого та зеленого майбутнього в інтересах опіки над здоров’ям людства. Забезпечення переходу до економіки, яка заснована на пріоритеті здоров’я та добробуту.

10.  Прислухання до фахівців з охорони здоров’я та вживання невідкладних дій у зв’язку зі міною клімату. Мобілізування спільноту фахівців в області охорони здоров’я на дії у сфері боротьби зі зміною клімату та надавати їм підтримку.

Послуги

Мої відео